Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Modern Odysseys

Modern Odysseys


Ελληνοαμερικανοί καλλιτέχνες του 20ου αιώνα

Μιλτιάδης Παπανικολάου, Κατερίνα Κοσκινά, Peter Selz, William Valerio
επιμέλεια: Peter Selz, William Valerio, Louise Weinberg, Μιλτιάδης Παπανικολάου, Κατερίνα Κοσκινά
μετάφραση: Glossima & Wehrheim

Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, 2000
115 σελ.
[Κυκλοφορεί]
Τιμή € 10,00

Η "έξοδος" Ελλήνων καλλιτεχνών προς το εξωτερικό δεν είναι ένα νέο φαινόμενο. Από την αρχαιότητα ακόμη, ζωγράφοι και γλύπτες από την ηπειρωτική Ελλάδα αναζητούσαν την τύχη γ' τους στο εξωτερικό και ιδίως στην Ιταλία και τη Σικελία. Αλλά και στα νεότερα χρόνια, πόλεις όπως η Βενετία, η Τεργέστη, η Βιένη, η Αλεξάνδρεια κ.ά. δέχτηκαν φιλόξενα 'Ελληνες δημιουργούς που έδειξαν το ταλέντο τους σε ένα α' πλήθος καλλιτεχνικών εργασιών. Τα ονόματα του είναι πολλά και το έργο τους πλούσιο. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να καταγράψει κανείς αυτό το δυναμικό , αλλά είναι ιδιαίτερα γοητευτικό να ανακαλύπτεις μια "άλλη Ελλάδα" σε μέρη μ που η ιστορία έχει συμπεριλάβει σε μια πολιτισμική ολότητα με ποικίλα Χαρακτηριστικά και επιρροές. Αυτός ο πλουραλισμός της έκφρασης είναι το κύριο ζητούμενο της σχετικής έρευνας και η παρούσα έκθεση αναζητά το "ιδίωμα" καλλιτεχνών που έδρασαν στις αμερικανικές μεγαλουπόλεις αυτόν τον αιώνα. Πολλοί απ' αυτούς γνώρισαν την αναγνώριση και έτυχαν ιδιαίτερης τιμής. 'Οπως για παράδειγμα ο Μπαζιώτης, ο Σαμαράς, η Χρύσα, ο Αντωνάκος. Μεγάλα αμερικανικά μουσεία φιλοξενούν έργα τους και σπουδαία κτίρια και υπαίθριοι χώροι διαθέτουν μεγαλόπνοες συνθέσεις.
Στην έκθεση εκπροσωπούνται 35 καλλιτέχνες που συνδύασαν την κληρονομιά της αρχαίας Ελλάδας με τη σχετικά "νέα πολιτιστική πραγματικότητα της Αμερικής". Και πραγματικά. Πάνω σ' αυτή τη σχέση της ελληνικής (και ευρωπαϊκής) παράδοσης με τον αμερικάνικο πολιτισμό υφάνθηκε η τέχvη μιας πλειάδας καλλιτεχνών , που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έδρασε στην πιο "πλουραλιστική κοινωνία" του 20ού αιώνα. [...]
Μιλτιάδης Παπανικολάου
Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης
Διευθυντής του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)