Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Ινδική. Περίπλους Ευξείνου Πόντου. Κυνηγετικός

Ινδική. Περίπλους Ευξείνου Πόντου. ΚυνηγετικόςΑρριανός
επιμέλεια: Γιώργος Αθ. Ράπτης
μετάφραση: Γεώργιος Α. Ράπτης
επιμέλεια σειράς: Δημ. Λυπουρλής, Θ. Μαυρόπουλος, Κων. Ζήτρος

Ζήτρος, 2007
462 σελ.
ISBN 978-960-8437-90-6, [Κυκλοφορεί]
Τιμή € 25,56

Η Ινδική είναι ένα σπουδαίο εξερευνητικό εγχείρημα του Μ. Αλεξάνδρου στα πλαίσια της εκστρατείας του στα βάθη της Ασίας, που ασφαλώς δεν είχε αποκλειστικά στρατιωτικό χαρακτήρα. Τον «περίπλου» αναλαμβάνει ο ναύαρχος από την Αμφίπολη, με Κρητικές καταβολές, Νέαρχος.
Στην αρχή ο Αρριανός παραθέτει γεωγραφικά και πολιτιστικά στοιχεία των πολλών εθνών που κατοικούν στην Ινδία, με αναφορές στη διαμόρφωση του εδάφους, τα βουνά, τους ποταμούς, και την ιστορική διαδρομή των ινδικών φύλων, όπου από τα πανάρχαια χρόνια μνημονεύουν κατάκτηση της χώρας από τους Έλληνες με το Διόνυσο και τον Ηρακλή. Ακολουθεί εξιστόρηση της πολιτιστικής πραγματικότητας των Ινδιών με αναφορά στους κατοίκους και την κοινωνική διαστρωμάτωση, στην οργάνωση των πόλεων, στον τρόπο της ένδυσης και υπόδησης, στον οπλισμό τους και τις διατροφικές συνήθειες με επικεντρωμένη την αναφορά στο κυνήγι των ελεφάντων. Το πρώτο μέρος
της Ινδικής κλείνει με αναφορά στο στόλο του Αλεξάνδρου, τον κατάλογο με τους τριήραρχους και τον εντυπωσιακό απόπλου από τον Υδραώτη ποταμό μέχρι τις εκβολές του Ινδού στον Ωκεανό, μπροστά στα έκπληκτα μάτια των Ινδών, που πρώτη φορά αντίκριζαν τέτοιο θέαμα.
[...]
(από την περίληψη της "Ινδικής")
Στον «Περίπλου του Εύξεινου Πόντου» ή ορθότερα στην «Επιστολή του Αρριανού προς τον αυτοκράτορα Τραϊανό Αδριανό» ο συγγραφέας φαίνεται πως εκπληρώνει μια υποχρέωση διοικητικής φύσης για να ενημερώσει τον αυτοκράτορα ως προϊστάμενη Αρχή του για την κατάσταση των τμημάτων στρατού και των φρουρών των Ρωμαίων σε επίκαιρα σημεία του Εύξεινου Πόντου, καταβάλλοντας συνάμα τους μισθούς στους στρατιώτες και προβαίνοντας σε σχετική επιθεώρηση.
Η «αναφορά» αυτή διανθίζεται με λεπτομερείς πληροφορίες γεωγραφικού κυρίως τύπου, με ελάχιστες παρεκκλίσεις άλλου είδους ενημέρωσης, ιδίως ιστορικοαρχαιολογικού περιεχομένου και όχι ανθρωπογεωγραφίας με περιγραφή ηθών και εθίμων, ίσως για να καλυψει ο Αρριανός αυτού του είδους τα ενδιαφέροντα του αυτοκράτορα, εγνωσμένης αρχαιομάθειας και λατρείας προς τον ελληνικό πολιτισμό και στις βαθιές του ρίζες ανά τους αιώνες. Έτσι το έργο απαριθμεί την αλυσίδα των πόλεων, των λιμανιών, των ποταμών, των ακρωτηρίων, των κόλπων, των όρμων και ορμίσκων, από τον Ελλήσποντο και το Βόσπορο κυκλικά στον Εύξεινο Πόντο, από δεξιά προς τα αριστερά, μέχρι την επιστροφή μέσω της Κριμαίας, μέσω της Ολβίας, της Οδησσού, του Βυζαντίου πάλι στη Βιθυνία της Μ. Ασίας, όπου η έδρα του διοικητικού υπάλληλου.
[...]
(από την περίληψη στον "Περίπλου του Εύξεινου Πόντου")


Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)