Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Φαινόμενα και διοσημεία

Φαινόμενα και διοσημεία


Ένα αστρονομικό ποίημα

Άρατος ο Σολεύς
μετάφραση: Θεόδωρος Γ. Μαυρόπουλος
επιμέλεια σειράς: Δημ. Λυπουρλής, Θ. Μαυρόπουλος, Κων. Ζήτρος

Ζήτρος, 2007
703 σελ.
ISBN 978-960-8437-99-9, [Κυκλοφορεί]
Τιμή € 31,95

Ο τόμος που κρατάτε στα χέρια σας είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας δυο ανθρώπων με κοινό αρχαιογνωστικό ζήλο, αλλά με διαφοροποιημένη εξειδίκευση· ενός φυσικομαθηματικού, που οι μεταπτυχιακές σπουδές του και το ερευνητικό ενδιαφέρον του τον έχουν δεσμεύσει δια βίου με την Αστρονομία, και ενός φιλολόγου, που για περισσότερο από μισό αιώνα πασχίζει, παράλληλα με άλλους ομοτέχνους του, να κάνει προσιτά σε ευρύ κοινό τα κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας.
[...] Επέλεξαν και προσφέρουν έναν ιδιότυπο συγγραφέα, ένα λόγιο και ποιητή που είχε ασχοληθεί ερασιτεχνικά με την αστρονομία και καταπιάστηκε να συνθέσει, χρησιμοποιώντας τον «δακτυλικό εξάμετρο», τον τυπικό στίχο της αρχαίας ελληνικής επικής ποίησης, ένα πολύ ενδιαφέρον αστρονομικό ποίημα, που υπήρξε προσφιλές ανάγνωσμα κατά τους Αλεξανδρινούς, τους Ρωμαϊκούς και τους Βυζαντινούς χρόνους. Ένδειξη του αμείωτου ενδιαφέροντος που προκάλεσε το αστρονομικό ποίημα «Φαινόμενα και διοσημεία» του Άρατου από τη σύνθεση του κατά τον 4° προς 3° προχριστιανικό αιώνα και στη συνέχεια των μεταχριστιανικών αιώνων αποτελεί ο σχολιασμός του από ποιητές, φιλοσόφους, αστρονόμους, μαθηματικούς κ.ά. των προχριστιανικών και των μεταχριστιανικών αιώνων. Κατά καλή τύχη μας έχει σωθεί ο σχολιασμός του έργου του Άρατου από το Θεωνά τον Αλεξανδρέα, αστρονόμο του 4ου μεταχριστιανικού αιώνα. Κρίναμε απαραίτητο να συνοδευθεί το κείμενο του Σολέα ποιητή από τα πλούσια σχόλια του Αλεξανδρέα σχολιαστή, για να υποβοηθηθεί το ενδιαφέρον του αναγνωστικού κοινού της εποχής μας για τη μελέτη του ιδιότυπου έργου που εντάσσουμε στη σειρά των «Αρχαίων συγγραφέων». [...]

(από τον πρόλογο του βιβλίου)

Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)