Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Οι θεωρίες της τέχνης

Οι θεωρίες της τέχνης


Τι γνωρίζω;

Anne Cauquelin
μετάφραση: Ελισάβετ Παστρικού

Alter - Ego ΜΜΕ Α.Ε., 2007
143 σελ.
ISBN 978-960-6776-18-2, [Εξαντλημένο]

Μπορούμε εξαρχής να αναρωτηθούμε ως προς τη σημασία του τίτλου: "Θεωρίες της τέχνης". Όταν μιλάμε σε γενικές γραμμές για "θεωρία" εννοούμε ένα σύνολο προτάσεων οι οποίες έχουν δομική αξία για ένα αντικείμενο. Μοντέλο αυτής της εξήγησης αποτελούν οι μαθηματικές θεωρίες. Όσο για τον πληθυντικό, "θεωρίες της τέχνης", μας κάνει να σκεπτόμαστε ότι εκεί έγκειται μια συνεχής θεωρητική δραστηριότητα, διαδοχικές θεωρίες οι οποίες επιχειρούν να ορίσουν, ακόμη και να θεμελιώσουν το αντικείμενό τους, ήτοι την τέχνη και τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες. Γενικά, η παρουσίαση αυτών των θεωριών γίνεται ιστορικά, με χρονολογική σειρά. [...]

Εδώ λοιπόν, θα μιλήσουμε τόσο για τις θεωρίες γύρω από τις οποίες θεμελιώθηκε, οικοδομήθηκε και φιλοσοφήθηκε η τέχνη, όπως αυτή μας παρουσιάζεται, και για συνοδευτικές θεωρίες, οι οποίες δημιουργούν γύρω από το πεδίο της τέχνης μια ενεργή σφαίρα σχολίων. Θα φτάσουμε μάλιστα, σε αυτή την προσπάθεια σφαιρικής εξέτασης του ζητήματος, να μιλήσουμε ως και για "φήμες θεωρίας", οι δημιουργοί των οποίων , παρότι είναι ταυτόχρονα αμέτρητοι και ανώνυμοι, επικουρούν με τρόπο σημαντικό το θεωρητικό κομμάτι της τέχνης έχοντας συγκεκριμένη δράση στον τομέα αυτό.

Anne Cauquelin, καθηγήτρια πανεπιστημίου.Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)