Βιβλίο
Κολοσσός: Η άνοδος και η πτώση της αμερικανικής αυτοκρατορίας

Νάιαλ Φέργκιουσον
Μετάφραση: Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος
Ευθύνη Σειράς: Σωτήρης Ντάλης
Αθήνα
Εκδόσεις Παπαζήση
Αριθμός Έκδοσης: 1
2007
σ. 590
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-02-2141-1
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Colossous: The Price of America's Empire
Διεθνής και Ευρωπαϊκή Πολιτική
Περιέχει Βιβλιογραφία
Κυκλοφορεί
Τιμή: 34.08€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 23-02-2012)
Περίληψη:

Το βιβλίο του βρετανού ιστορικού Niall Ferguson, υποστηρίζει όχι μόνο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αυτοκρατορία αλλά και ότι πάντα ήταν αυτοκρατορία. Αντίθετα από τους περισσότερους συγγραφείς που έχουν αναφερθεί στο θέμα αυτό, ο Ferguson δεν έχει καμιά αντίρρηση, από άποψη αρχής, σε μια αμερικανική αυτοκρατορία. Βασικό επιχείρημα του είναι ότι αυτό που χρειάζεται σήμερα ο κόσμος είναι μια φιλελεύθερη αυτοκρατορία - που σημαίνει, μια αυτοκρατορία που όχι μόνο θα εγγυάται την ελεύθερη διεθνή διακίνηση αγαθών, εργασίας και κεφαλαίου, αλλά παράλληλα θα δημιουργεί και θα στηρίζει τις προϋποθέσεις χωρίς τις οποίες δεν είναι δυνατό να λειτουργήσουν οι αγορές -ειρήνη και τάξη, επιβολή του νόμου, αδιάφθορη διακυβέρνηση, σταθερή δημοσιονομική και νομισματική πολιτική- και ταυτόχρονα θα παρέχει δημόσια αγαθά, όπως συγκοινωνιακές υποδομές, νοσοκομεία και σχολεία, που διαφορετικά δεν θα υπήρχαν. Ένα σημαντικό ερώτημα που θέτει αυτό το βιβλίο είναι αν οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ικανές ή όχι να γίνουν μια επιτυχημένη φιλελεύθερη αυτοκρατορία. Ο Ferguson επιχειρεί κατά συνέπεια να εξηγήσει γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες δυσκολεύονται τόσο πολύ να γίνουν αυτοκρατορία· για ποιο λόγο τα αυτοκρατορικά εγχειρήματά τους είναι τόσο συχνά βραχύβια και τα αποτελέσματα τους εφήμερα.

Μία από τις προθέσεις του είναι να ερμηνεύσει την αμερικανική ιστορία ως, από πολλές απόψεις, κοινότοπη - σαν την ιστορία μιας ακόμη αυτοκρατορίας και όχι (όπως πολλοί Αμερικανοί θέλουν ακόμη να τη θεωρούν) σαν κάτι το μοναδικό. Ωστόσο, θέλει επίσης να περιγράψει λεπτομερώς τις ιδιαιτερότητες του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, τόσο τις τρομερές δυνάμεις του όσο και τις εξασθενητικές αδυναμίες του.

Είναι η αμερικανική αυτοκρατορία ισχυρότερη απ' οποιαδήποτε άλλη στην ιστορία, δεσπόζοντας στην υφήλιο όπως λέγεται ότι δέσποζε ο Κολοσσός στο λιμάνι της Ρόδου; Ή είναι αυτός ο γίγαντας ένας Γολιάθ, τεράστιος αλλά ευάλωτος σε μια μόνο βολή σφεντόνας ενός μικρόσωμου, ασήμαντου εχθρού; Μπορεί οι Ηνωμένες Πολιτείες να μοιάζουν περισσότερο με τον Σαμψών, τυφλές στη Γάζα, αλυσοδεμένες με αξεπέραστες δεσμεύσεις στη Μέση Ανατολή και τελικά ικανές μόνο για τυφλή καταστροφή; Όπως όλα τα ιστορικά ερωτήματα, έτσι και αυτά είναι δυνατό ν' απαντηθούν μόνο με συγκρίσεις και αντιπαραβολές, αντιπαραθέτοντας την αυτοκρατορία της Αμερικής μ' εκείνες που έχουν προηγηθεί.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Θανάσης Α. ΒασιλείουΟι ΗΠΑ στο προσκήνιο"Η Καθημερινή"/ "Ειδική Έκδοση"11214/12/2008
Σωτήρης ΒανδώροςΗ ακτινογραφία της αυτοκρατορίας των ΗΠΑ"Ελεύθερος Τύπος"4020/8/2008
Βασίλης ΚαπετανγιάννηςΆνοδος και πτώση της αμερικανικής αυτοκρατορίας"Ελευθεροτυπία"/ "Βιβλιοθήκη"4982411/4/2008