Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Κατανοώντας το σχολείο στον καπιταλισμό

Κατανοώντας το σχολείο στον καπιταλισμόΧρήστος Κάτσικας, Κώστας Θεριανός

Επίκεντρο, 2008
287 σελ.
ISBN 978-960-458-148-1, [Κυκλοφορεί]
Τιμή € 18,35

Αντικείμενο του βιβλίου αυτού είναι οι μύθοι και η πραγματικότητα που επικρατούν στην ελληνική κοινωνία σχετικά με την εκπαίδευση.

Σε καμιά κοινωνία μέχρι τις μέρες μας ο καθημερινός άνθρωπος δεν πολιορκούνταν σε τέτοιο βαθμό από κάθε λογής «κοινωνικά ιερογλυφικά», εικονικές πραγματικότητες και μυθολογήματα. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η μεγαλύτερη συσσώρευση τέτοιων μύθων παρατηρείται εκεί όπου κατά κύριο λόγο διακυβεύεται για την κυρίαρχη τάξη πραγμάτων η συνέχιση της κυριαρχίας, δηλαδή στο χώρο της εκπαίδευσης.

Στο βιβλίο αυτό οι συγγραφείς, αντλώντας τις μεθοδολογικές τους σταθερές από τους χώρους της κοινωνιολογίας της εκπαίδευσης και της εκπαιδευτικής πολιτικής, πραγματεύονται τον τρόπο ανάδυσης, τη λειτουργία και τη σκοπιμότητα μιας σειράς μυθολογημάτων που αφθονούν και αναπαράγονται κατά κόρον από την ηγεμονεύουσα ιδεολογία αναφορικά με την εκπαιδευτική πραγματικότητα. Στόχος τους είναι να αποδομήσουν τους σημαντικότερους εκπαιδευτικούς μύθους συμβάλλοντας στην κατανόηση του τρόπου λειτουργίας του σχολείου στη σύγχρονη καπιταλιστική κοινωνία.

Το «ξεσκέπασμα» των μύθων, ο κλονισμός των «βεβαιοτήτων» ή με άλλα λόγια η «απομυθοποίηση» της λειτουργίας των εκπαιδευτικών θεσμών είναι, σύμφωνα με τους συγγραφείς, το πρώτο βήμα της κριτικής συνειδητοποίησης των αντιφάσεων του σχολείου και της κοινωνίας. Παράλληλα, αποτελεί το πρώτο και σημαντικότερο βήμα για την άρθρωση μιας «αντίπαλης πρότασης» στο χώρο της εκπαίδευσης. Μιας πρότασης που δεν μπορεί να είναι «καθαρή θεωρία», αλλά θα προκύπτει διαρκώς μέσα από τη συνολική και καθημερινή πάλη του εκπαιδευτικού κινήματος. Όμως, το πρώτο βήμα για να μπει κάποιος στη διαδικασία του να αλλάξει το σχολείο και την κοινωνία είναι να απομυθοποιήσει την υπαρκτή εκπαιδευτική πραγματικότητα, να σκεφθεί διαφορετικά σε σχέση με την εκπαίδευση και την κοινωνία, να δει τα «πράγματα» και την «καθημερινότητα» με μια άλλη ματιά.

Πρόκειται για ένα βιβλίο το οποίο απευθύνεται σε όλους όσους έχουν οποιαδήποτε σχέση με την εκπαίδευση αλλά και σε όλους εκείνους που ενδιαφέρονται για μια διαφορετική πρόταση για την εκπαιδευτική πραγματικότητα.


Κριτικές - Παρουσιάσεις
"Βιτρίνα", Κατανοώντας το σχολείο στον καπιταλισμό, Περιοδικό "Index", τχ. 26, Νοέμβριος 2008
Μυρσίνη Ζορμπά, Ας μιλήσουμε επιτέλους για πολιτισμικές ανισότητες και διακρίσεις, "Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο", 12.4.2008
Δήμητρα Καραμολέγκου, Αποδομώντας τους μύθους, Περιοδικό "Διαβάζω", τχ. 484, Απρίλιος 2008
Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)