Η Ευρώπη σε πόλεμο

Η Ευρώπη σε πόλεμο


Η έναρξη, οι συγκρούσεις, οι ηγέτες και το τέλος του φασισμού: 1939-1945

Norman Davies
μετάφραση: Σωτήρης Αγάπιος
επιμέλεια σειράς: Κωνσταντίνος Ι. Κορίδης

Ιωλκός, 2008
816 σελ.
ISBN 978-960-426-464-3, [Κυκλοφορεί]
Τιμή € 28,00

Ξεφεύγοντας από τη δυτικοκεντρική αντίληψη περί της διεξαγωγής του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, ο Norman Davies επιχειρεί με το σημαντικό έργο του "Η Ευρώπη σε πόλεμο" μια τολμηρή προσέγγιση της πλέον πολύνεκρης σύγκρουσης στην παγκόσμια Ιστορία, με κύριο πλαίσιο τον αγώνα μεταξύ των δύο περισσότερο ολοκληρωτικών καθεστώτων του 20ού αιώνα: Του Ναζισμού και του Σταλινισμού. Με τρόπο που δε συγκαλύπτει και δε δικαιολογεί κανέναν από τους υπεύθυνους των μεγαλύτερων εγκλημάτων αυτής της ανθρωποσφαγής, ο συγγραφέας προχωρεί σε μια καινούργια θεώρηση των δεδομένων του Πολέμου.

Χωρίς να ανήκει στους σύγχρονους οπαδούς της αποδόμησης της ιστορίας ο συγγραφέας επιχειρεί να δώσει στο διεθνές κοινό τα απαραίτητα αντίδοτα, απέναντι στην κρατούσα μέχρι πρόσφατα άποψη ότι ο Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος ήταν μια απλή, μονοδιάστατη σύγκρουση μεταξύ των ναζί και τα "γενναίων υπερασπιστών της Ελευθερίας και της Δικαιοσύνης". Και διατρανώνει, απέναντι κυρίως στο "δυτικό κοινό", ότι οποιοσδήποτε σκεπτόμενος πολίτης "δεν μπορεί να δεχτεί με εντιμότητα ότι και οι δυτικές μέθοδοι διεξαγωγής του πολέμου ήταν κάτι άλλο εκτός από ειδεχθείς".

Πέρα από την ανάλυση όλων των παραγόντων και των πεδίων που επηρέασαν τη διεξαγωγή του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου (με έμφαση κυρίως στο "ηθικό τοπίο"), το βιβλίο του N. Davies εξετάζει τις επιπτώσεις του στο ανθρωπιστικό επίπεδο, τόσο για τις διάφορες κατηγορίες των στρατιωτικών, όσο και των άμαχων πολιτών.

Ένα έργο μέσα από το οποίο αποκτά κάποιος την αίσθηση του μεγαλείου αλλά και της φρίκης του Ανατολικού Μετώπου και μπορεί κατόπιν να σχηματίσει μια σφαιρικότερη άποψη για τις πραγματικές αναλογίες της συνεισφοράς των δυνάμεων που πολέμησαν εναντίον του Άξονα στην Ευρώπη. Η ελληνική έκδοση περιλαμβάνει χαρτογραφικό και φωτογραφικό υλικό, καθώς και ευρετήριο προσώπων και τοπωνυμίων.


Κριτικές - Παρουσιάσεις
Ξενοφών Μπρουντζάκης, Ο πόλεμος που ονομάστηκε Ψυχρός, "Το Ποντίκι", 8.12.2011
Φίλιππος Πανταζής, Β' Παγκόσμιος Πόλεμος με μια νέα ματιά, "Αδέσμευτος του Ρίζου", 17.9.2011
Σωτήρης Αγάπιος, Norman Davies. Η Ευρώπη σε Πόλεμο, www.indexonline.gr, 19.11.2010
Φοίβος Οικονομίδης, Η αιματηρότερη σύγκρουση του 2ού αιώνα, "Ελευθεροτυπία"/ "Βιβλιοθήκη", τχ. 512, 17.7.2008
Ξενοφών Μπρουντζάκης, Ιστορία, "Το Ποντίκι"/ "Βιβλιοπόντικας", τχ. 7, 26.6.2008
Διονύσης Μουσμούτης, Η Ευρώπη σε πόλεμο, Περιοδικό "Ιστορία", τχ. 480, Ιούνιος 2008
Χαρίκλεια Δημακοπούλου, Η Ευρώπη σε πόλεμο, "Εστία", 5.4.2008