Βιβλίο
Λευκή ανθολογία
Ιατρικά διηγήματα

Άγγελος Γέροντας
Αθήνα
Βήτα Ιατρικές Εκδόσεις
Αριθμός Έκδοσης: 1
2008
σ. 80
Σχήμα: 17χ12
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-452-057-2
Κυκλοφορεί
Τιμή: 12.23€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 31-07-2008)
Περίληψη:

Το λευκό χρώμα είναι ένα πολλαπλό σύμβολο, τόσο στη λογοτεχνία όσο και στους καθημερινούς κώδικες επικοινωνίας. Εδώ όμως η χρήση του δεν είναι συμβολική, αλλά κυριολεκτική. Πρόκειται για μια ανθολογία διηγημάτων της «λευκής μπλούζας», μια συλλογή έργων του ιατρού Ά. Γέροντα, που κυκλοφορεί από τις Ιατρικές Εκδόσεις "Βήτα".
Δεν είναι σπάνιο οι ιατροί να βρίσκουν διέξοδο στη λογοτεχνία ή στις εικαστικές τέχνες. Ωστόσο, ο νευρολόγος Άγγελος Γέροντας είναι καταξιωμένος πεζογράφος, έχοντας ήδη αρκετά δημοσιευμένα έργα. Προέρχεται εξάλλου από οικογένεια λογοτεχνών, ενώ έργα του έχουν μεταφραστεί και σε ξένες γλώσσες.
Για την ανθολογία αυτή επέλεξε τέσσερα σύντομα διηγήματα με ήρωες ιατρούς και ασθενείς, στιγμιότυπα της καθημερινότητας του ιατρείου και του νοσοκομείου, οικεία και γνώριμα στους λειτουργούς της υγείας. Με ανάλογο οικείο και καθημερινό ύφος, ο Γέροντας καταγράφει διαλόγους, σχέσεις και σκέψεις που αναδύονται από την πραγματικότητα αυτή, που στην ουσία τους δεν διαφέρουν από την «άλλη», καθημερινή ζωή: ο έρωτας, η φιλία, η ευθραυστότητα και το μεγαλείο της ανθρώπινης ύπαρξης. Φυσικά, αν και προβάλλεται ο ιατρικός λόγος, δεν περιέχονται εξεζητημένες περιγραφές παθήσεων και επεμβάσεων, δεν χρησιμοποιείται ιατρική ορολογία, έτσι το κείμενο παραμένει προσιτό στο ευρύ κοινό. Αντίθετα, το αβίαστο περιγραφικό του ύφος προσελκύει τον αναγνώστη, παρέχοντάς του μερικές ώρες ευχάριστης ψυχαγωγίας και ανάλαφρης αλλά ουσιαστικής συζήτησης γύρω από γνώριμες, συχνά οικείες καταστάσεις. Ο χώρος της υγείας προσφέρει μόνο τις αφορμές για να τεθούν θέματα και ερωτήματα, να αναπτυχθούν προβληματισμοί που απασχολούν πολλούς.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Γεράσιμος Α. ΡηγάτοςΛευκή ανθολογίαΠεριοδικό "Index"27Δεκέμβριος 2008-Ιανουάριος 2009
"Βιτρίνα"Λευκή ανθολογίαΠεριοδικό "Index"28Φεβρουάριος 2008