Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Αλβανία

Αλβανία


Εικόνες στο μεταίχμιο: 1990-1991

φωτογράφιση: Γιάννης Δήμου

Apeiron Photos, 2008
143 σελ.
ISBN 978-960-89773-4-1, [Κυκλοφορεί]
Τιμή € 40,76

Η φωτογραφική έκδοση "Albania" του Γιάννη Δήμου, κυκλοφορεί από την Apeiron Photos.
Πρόκειται για μια διαφορετική δουλειά που αναδεικνύει το εύρος και την ποιότητα της φωτογραφικής ματιάς του Δήμου. Σαράντα-πέντε χρόνια σταλινικής δικτατορίας και διεθνούς απομόνωσης έκαναν την Αλβανία του 20ού αιώνα, μια χώρα χωρίς εικόνες. Παρά την εγγύτητά της Αλβανίας με την Ιταλία και την Ελλάδα, έμοιζε για πολύ καιρό λες και οι Αλβανοί δεν είχαν άλλα πρόσωπα, πόλεις ή ζωές εκτός από εκείνα που όριζε η κρατική γραμμή και προπαγάνδα, που έτρεφε διαρκώς ο Enver Hoxha και η δικτατορία του. Η κατάρρευση του καθεστώτος στις αρχές του 1990 οδήγησε τον Γιάννη Δήμου, αρχικά με τον μανδύα του τουρίστα, σε μια διακριτική καταγραφή της αλλαγής στις πόλεις και στα χωριά της Αλβανίας, στην οποία επέστρεψε αρκετές φορές στη συνέχεια ως ανταποκριτής.

Ο Δήμου επέλεξε να καταγράψει αυτή την μεταβατική περίοδο για την Αλβανία σε χρώμα. Παρ' όλες τις δυσκολίες, αυτός ο 'τουρίστας' ενδιαφερόταν πολύ περισσότρο για τις σκηνές δρόμου από ότι για τα τοπία, καταγράφοντας με μεγάλη προσοχή και ενδιαφέρον την ατμόσφαιρα της μεταβατικής φάσης της χώρας. Παρακινούμενος από εκλεπτυσμένη περιέργεια και ουσιαστική συμπάθεια για τους ανθρώπους που γνώριζε, ο Δήμου υπερέβει τις δυσκολίες των σκηνών που πολλές φωτογραφίες απεικονίζουν μεταφέροντας τόσο το δράμα -πολιτικές συναντήσεις, εξεγέρσεις, σκηνές εξορίας- όσο και την μονότονη καθημερινότητα μιας ιστορίας και μιας δημοκρατίας εν τη γενέση της. Η δύναμη της φωτογραφικής καταγραφής του Δήμου έγκειται στη βεβαιότητα με την οποία αφήνει τον θεατή ότι πραγματικά "βλέπει" τα γεγονότα να εξελλίσσονται μπροστά του, ότι καταλαβαίνει τα αισθήματα και τις σκέψεις των ανθρώπων καθώς η χώρα τους δοκιμάζει τα προνόμια και τις δυσκολίες της ελευθερίας στην πράξη,και ότι τελικά αναγνωρίζει τις ανεπαίσθητες, λεπτές αποχρώσεις των μικρών στιγμών της Αλβανίας προς την αναγέννηση.


Κριτικές - Παρουσιάσεις
Ηρακλής Παπαϊωάννου, Η άλλη πλευρά της γέφυρας, "Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο", 24.10.2009
Vivienne Nilan, Fragments of space and time, "Athens Plus", 5.12.2008
Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)