Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Αρχιτεκτονική της πέτρας

Αρχιτεκτονική της πέτραςΠαρασκευή Κατημερτζή
επιμέλεια: Μαρία Κόντη, Δημήτρης Ν. Μανιάτης, Κώστας Κατσιγιάννης
φωτογράφιση: Βασίλης Συκάς, Νίκος Μαστροπαύλος, Βαγγέλης Κορρός, Κώστας Κατσιγιάννης, Σπύρος Βαγγελάκης, Αντώνης Λιόκουρας, Μαρία Πασχάλη, Βασίλης Μαθιουδάκης
επιμέλεια σειράς: Κώστας Μανιμανάκης

Alter - Ego ΜΜΕ Α.Ε., 2008
145 σελ.
ISBN 978-960-469-253-8, [Εξαντλημένο]
Τιμή € 7,90

Η Παλαιά Διαθήκη διδάσκει ότι ο Θεός έφτιαξε τον άνθρωπο από πηλό. Στην ελληνική μυθολογία αναφέρεται ότι ο Δευκαλίων -γιος του Προμηθέα - και η γυναίκα του Πύρρα μετά τον κατακλυσμό αισθάνονταν μόνοι. Προσευχήθηκαν στον Δία. Εκείνος τους συμβούλευσε να περπατήσουν στην έρημη γη και να ρίξουν πίσω τους λιθάρια. Από τις πέτρες που έριξε στη γη ο Δευκαλίων γεννήθηκαν άνδρες και από εκείνες της Πύρρας γυναίκες. Έτσι δημιουργήθηκε ένα νέο γένος ανθρώπων, ένας λαός. Είναι κοινή η ρίζα της λέξης "λάας") που σημαίνει λίθος, λιθάρι και λαός. Κοινός παρονομαστής θρησκείας και παράδοσης: οι άνθρωποι είναι παιδιά της πέτρας.
Πράγματι, ο δρόμος της εξέλιξης του ανθρώπου στον πολιτισμό από τα παλαιολιθικά χρόνια είναι στρωμένος με πέτρα. Τα πρώτα εργαλεία και τα πρώτα όπλα ήταν λίθινα. Πάνω στη σκληρή πέτρα "ακονίσθηκε" η επιδεξιότητα του χεριού και του νου τού γυμνού και αδύναμου ανθρώπου, που δεν άργησε να αντιληφθεί την υπεροχή που είχε η πνευματική δύναμη απέναντι στη φυσική. Αυτό που ξέρει κάθε λιθοξόος είναι ότι "τη γυναίκα και την πέτρα όσο τις χαϊδεύεις τόσο ομορφαίνουν"). Εφαρμόζοντας αυτή την αρχή, ανακαλύπτοντας τις φλέβες και πηγαίνοντας σύμφωνα με τα "νερά") της, ο άνθρωπος έδωσε στην άμορφη ύλη όλες τις μορφές, τα σχήματα της ζωής και τις χρήσεις.
Χώρα ορεινή και ημιορεινή σε ποσοστό 80% η Ελλάδα, με εξαιρετικά πλούσιο ανάγλυφο από κορυφές, κοιλάδες, βαθιές χαράδρες και λόφους, είναι το βασίλειο της πέτρας. Στα ψηλά βουνά κυριαρχούν οι ασβεστολιθικοί όγκοι. Πιο χαμηλά, το μάρμαρο, ο σχιστόλιθος, το μαλακό πουρί, ο πωρόλιθος, οι κροκαλοπαγείς λίθοι, οι σκληροί γνεύσιοι, οι γρανίτες. Πετρώματα χρωματιστά που αποκτούν μιαν απίστευτη ένταση εξαιτίας της καθαρότητας της ατμόσφαιρας και του φωτός. Συνήθως κυριαρχούν οι αποχρώσεις του γκρι, από το σχεδόν λευκό, το ωχρό γαλάζιο έως το σταχτί, το χρώμα της ώχρας. Σε άλλα σημεία, στη Σαντορίνη ή τα Μέθανα, οι πέτρες είναι σκουρόχρωμες λάβες που αφηγούνται την ιστορία των εκρήξεων, οι οποίες ανέβασαν υλικά από τα έγκατα της γης πριν από εκατομμύρια χρόνια. Πέτρες σκληρές ή μαλακές, πορώδεις ή κρυσταλλοπαγείς. Αυτές είναι το φυσικό φόντο, η χρωματική παλέτα και η πρώτη ύλη της κτίσης, που περιλαμβάνει εξίσου τον φυσικό κόσμο και τα έργα του ανθρώπου. [...]

Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)