Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Παραδοσιακοί χοροί

Παραδοσιακοί χοροί


Ήθη και έθιμα της Νάουσας

Χρήστος Ζάλιος

Ιδιωτική Έκδοση, 2009
256 σελ.
ISBN 978-960-93-0900-4, [Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή]
Τιμή € 21,30

Ο πλούτος των λαογραφικών στοιχείων, των εθίμων, της μουσικής και των χορών της Νάουσας με παρακίνησαν να ασχοληθώ με αυτά, με σκοπό να γίνουν γνωστά στους νέους μας που ασχολούνται με το χορό και να χρησιμεύσουν σε μελλοντικούς ερευνητές που θα ασχοληθούν με το ίδιο θέμα.

Στο πόνημα αυτό θέλησα να ασχοληθώ κυρίως με τους τοπικούς χορούς της Νάουσας και με τα ήθη και έθιμα που έχουν άμεση σχέση με αυτούς. Πότε χόρευαν και πού οι Ναουσαίοι, ποιοι ήταν οι λαϊκοί οργανοπαίχτες και τι όργανα έπαιζαν, ποιες ήταν οι ενδυμασίες την εποχή που οι παραδοσιακοί χοροί ήταν αναπόσπαστο μέρος της κοινωνικής ζωής του τόπου. Ο ναουσαίϊκος γάμος, το αποκριάτικο έθιμο Μπούλες μέσα στο οποίο διατηρήθηκαν αναλλοίωτοι οι περισσότεροι χοροί της Νάουσας. Θέλησα ακόμη να συμπεριλάβω τη μουσική και τα τραγούδια από τις πατινάδες, καθώς και τις μουσικές του παραδοσιακού ναουσαίϊκου γάμου, που εδώ και πολλά χρόνια έχουν χαθεί. Ειδικότερα για τη μουσική του γάμου, θέλω να επισημάνω ότι είναι μελωδίες που παίζονταν προπολεμικά από τους λαϊκούς μας οργανοπαίχτες και διασώθηκαν μόνο σε παρτιτούρες χάρη σε έναν από τους παλιούς μουσικούς της Νάουσας, το Γιάννη Βελιγδένη. Οι φορεσιές, οι χοροί, η μουσική, τα τραγούδια και γενικά τα έθιμα στα οποία αναφέρομαι, γίνονταν στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα, όταν η παράδοση ήταν ακόμη ζωντανή.

Στο DVD του βιβλίου υπάρχουν αυθεντικές εκτελέσεις όλων των χορών της Νάουσας καθώς και η διδασκαλία τους.

Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)