Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Οι σιδηρόδρομοι της Κεντρικής Ελλάδας 1869 - 1969

Οι σιδηρόδρομοι της Κεντρικής Ελλάδας 1869 - 1969Κώστας Ανδρουλιδάκης
επιμέλεια: Χρήστος Καλεμκερής

Μουσείο Φωτογραφίας "Χρήστος Καλεμκερής" Δήμου Καλαμαριάς, 2005
381 σελ.
ISBN 960-87946-1-7, ISBN-13 978-960-87946-1-0, [Κυκλοφορεί]
Τιμή € 53,00

Βραβείο "Ελένης και Πάνου Ψημένου" Ακαδημίας Αθηνών [2006]

Ύστερα από αρκετά χρόνια συστηματικής έρευνας και εργασίας, με χαρά παρουσιάζουμε στους αναγνώστες μας το βιβλίο-λεύκωμα των τραίνων της Κεντρικής Ελλάδας, με το οποίο ολοκληρώνεται η τετράτομη εγκυκλοπαίδεια της Ιστορίας των Ελληνικών Σιδηροδρόμων. Πρόκειται για την ολοκλήρωση του φιλόδοξου όσο και επίμοχθου εγχειρήματος του Μουσείου μας, ο οποίο σηματοδότησε την έναρξη των εκδοτικών μας δραστηριοτήτων παράλληλα με την πραγματοποίηση των αντίστοιχων εκθέσεων με θέμα την ιστορία των ελληνικών τραίνων σε διάφορες πόλεις της χώρας.
Όπως και τα προηγούμενα λευκώματα έτσι και οι "Σιδηρόδρομοι της Κεντρικής Ελλάδας" δεν απευθύνονται μόνον σε όσους κατέχουν το σιδηροδρομικό αντικείμενο αλλά και σε εκείνους που επιζητούν να γνωρίσουν τη νεώτερη ιστορία της Ελλάδας. Η κατασκευή των σιδηροδρομικού δικτύου της Κεντρικής Ελλάδας συνδέεται άρρηκτα με την είσοδο της βιομηχανικής επανάστασης στη χώρα μας. Το πλούσιο φωτογραφικό υλικό του βιβλίου, απόκτημα μιας μακρόχρονης και συστηματικής προσπάθειας, σε συνδυασμό με τη διεξοδική και εμπεριστατωμένη μελέτη του στενού μας συνεργάτη και αγαπητού φίλου Κώστα Ανδρουλιδάκη, αποτυπώνει με ανάγλυφο τρόπο την πολύπλευρη διείσδυση των συρμών τόσο στην οικονομική όσο και στην κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και των μεγάλων αστικών κέντρων της βορειοδυτικής και της Στερεάς Ελλάδας στην κρίσιμη και εξαιρετικά ασταθή από πολιτική σκοπιά περίοδο στα τέλη του 19ου αιώνα.
Πολύτιμος χορηγός της παρούσας έκδοσης είναι το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών. Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου, αισθάνομαι χρέος να ευχαριστήσω τον Υπουργό κ. Μιχάλη Λιάπη αλλά και τον προκάτοχό του κ. Χρήστο Βερελή, για την πολύτιμη συμβολή τους στην έκδοση του παρόντος τόμου. Επίσης, θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στον Πρόεδρο του ΟΣΕ, καθηγητή κ. Νικόλαο Μπαλτά που προσέφερε τη στήριξη του Οργανισμού στην εκδοτική μας προσπάθεια μέσω της αγοράς αντιτύπων του παρόντος τόμου. Για τον ίδιο λόγο και, κυρίως, για τη συνδιοργάνωση στην πρωτεύουσα της έκθεσης των Σιδηροδρόμων της Κεντρικής Ελλάδας ευχαριστώ ιδιαίτερα την Δήμαρχο Αθηναίων κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον και ευαισθησία για την προβολή του έργου του Μουσείου. Όπως πάντα, ζωτικής σημασίας υπήρξε η συμπαράσταση στο έργο μας του Δήμαρχου Καλαμαριάς κ. Χριστόδουλου Οικονομίδη, του Δημοτικού Συμβουλίου και του Γενικού Γραμματέα του Δήμου Καλαμαριάς, κυρίου Δημητρίου Λέκκα. Ευχαριστώ και το Διοικητικό Συμβούλιο του Μουσείου για την εμπιστοσύνη με την οποία περιβάλλει τις προτάσεις μου. Τέλος, θερμές ευχαριστίες αξίζουν στο επιστημονικό προσωπικό του Μουσείου, τον φιλόλογο κ. Θεόδωρο Αντωνιάδη και την ιστορικό κ. Καλλιόπη Βαλτοπούλου, στο γραμματέα του Μουσείου, κ. Κιντζονίδη και στους άλλους εξωτερικούς συνεργάτες μας. Τέλος, ευχαριστώ τον Ο.Σ.Ε. και τον Η.Σ.Α.Π. για τη διευκόλυνση πρόσβασης στα αρχεία τους αλλά και το
Σύλλογο των Φίλων των Σιδηροδρόμων Αθήνας για τη συμπαράστασή τους στο δύσκολο έργο μας.
Κλείνοντας θα ήθελα να εκφράσω την ευχή το φωτογραφικό αυτό υλικό και των τεσσάρων σιδηροδρομικών ενοτήτων, που ήδη βρίσκεται ηλεκτρονικά αρχειοθετημένο και τοποθετημένο σε πλαίσια μουσειακών προδιαγραφών που ξεπερνούν τα 1000 τον αριθμό, να στελεχώσει ένα αυτόνομο Μουσείο Σιδηροδρόμων στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών και τον ΟΣΕ.

Χρήστος Καλεμκερής
Πρόεδρος του Μουσείου Φωτογραφίας

Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)