Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και οι συνταγματικές αναθεωρήσεις από το χθές στο σήμερα

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και οι συνταγματικές αναθεωρήσεις από το χθές στο σήμερα


Πρακτικά ημερίδας

Συλλογικό έργο

Σάκκουλας Αντ. Ν.
Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών "Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος"
2008
214 σελ.
ISBN 978-960-15-2107-7, [Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή]
Τιμή € 23,44

Ο τόμος αποδίδει τα πρακτικά της επιστημονικής ημερίδας με θέμα "Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και οι συνταγματικές αναθεωρήσεις: από το χθες στο σήμερα". Οι εισηγήσεις ξεκινούν από τις απόψεις και πράξεις του Βενιζέλου σε θέματα που αντιμετωπίσθηκαν στο πλαίσιο αναθεωρήσεων του κρητικού ή του ελληνικού Συντάγματος, και αναζητούν τις διασυνδέσεις αυτών των απόψεων και πράξεων με ζητήματα που απασχολούν ακόμη και σήμερα τη συνταγματική επικαιρότητα.
Στο πρώτο μέρος ("Ιστορικό-πολιτικό πλαίσιο των συνταγματικών αναθεωρήσεων"), παρουσιάζονται τα πολιτικά χαρακτηριστικά του βενιζελισμού, τα κρητικά Συντάγματα, οι αναθεωρήσεις του 1911 και του 1975 και οι βενιζελικές καταβολές στο Σύνταγμα του 1975.
Στο δεύτερο μέρος ("Περιεχόμενο και στόχοι των αναθεωρητικών εγχειρημάτων: η οργάνωση του κράτους"), παρουσιάζονται οι θέσεις του Βενιζέλου για την εξισορρόπηση των εξουσιών, ο εκσυγχρονισμός της νομοθετικής διαδικασίας, οι ρυθμίσεις για τη δικαιοσύνη και τη διοικητική οργάνωση στην αναθεώρηση του 1911.
Στο τρίτο μέρος ("Περιεχόμενο και στόχοι των αναθεωρητικών εγχειρημάτων: εθνική ιδεολογία και δικαιώματα"), παρουσιάζονται οι σχέσεις κράτους και εκκλησίας, η σύνδεση του κράτους δικαίου με τα ατομικά δικαιώματα, το συνταγματικό πλαίσιο της εκπαίδευσης και η προστασία των μειονοτήτων.
Στο τέταρτο μέρος ("Η συνταγματική-πολιτική κληρονομιά του βενιζελισμού και το σύγχρονο Σύνταγμα"), συζητείται η σημασία των θέσεων του Βενιζέλου για τη σημερινή συνταγματική πράξη.

Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)