Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Άπαντα 1

Άπαντα 1


Της μετά Μάρκον βασιλείας ιστορία: Βιβλία Α΄-Β΄

Ηρωδιανός
μετάφραση: Φιλολογική Ομάδα Κάκτου

Κάκτος, 2009
248 σελ.
ISBN 978-960-382-876-1, [Κυκλοφορεί]
Τιμή € 9,54

[...] Το έργο που συνέγραψε, και το οποίο σώζεται ακέραιο, επιγράφεται "Ηρωδιανού της μετά Μάρκον βασιλείας, ιστορία". Αποτελείται από οκτώ βιβλία. Όπως δηλώνεται και από τον τίτλο, αντικείμενο της ιστορίας του Ηρωδιανού είναι τα γεγονότα των μετά τον θάνατο του Μάρκου Αυρηλίου ετών, σε μιαν αφήγηση που καλύπτει έξι δεκαετίες, για την ακρίβεια 58 χρόνια, από το 180 μ.Χ., οπότε πέθανε ο φιλόσοφος αυτοκράτορας, μέχρι το 238, έτος κατά το οποίο στον θρόνο ανέβηκε ο Γορδιανός Γ΄.
Η περίοδος αυτή χαρακτηρίζεται από πολιτικές και κοινωνικές ταραχές, από τις μεταβολές που με ταχύ ρυθμό σημειώθηκαν στην πολιτική και κοινωνική ζωή και τους θεσμούς της. Η Ιστορία που έγραψε ο Ηρωδιανός είναι στην πραγματικότητα η μία από τις δύο μόνο σύγχρονες των ετών αυτών πηγές που διαθέτουμε - η άλλη είναι το έργο του Δίωνα Κάσσιου Κοκκηιανού, (και από το τελευταίο τούτο πολλά παράλληλα μπορούν να επισημανθούν, ως προς τις ομοιότητες και τις διαφορές των δύο ιστορικών, ιδίως στην "Επιτομή" του έργου του Δίωνα που πραγματοποίησε ο Ιωάννης Ξιφιλίνος τον 11ο αιώνα). Και μόνο αυτό αρκεί για να της προσδώσει σπουδαιότητα, παρά τις όποιες αδυναμίες της.

[...] Το πρώτο βιβλίο της ιστορίας του Ηρωδιανού αρχίζει με τις προοιμιακές διακηρύξεις για τον τρόπο με τον οποίο ο συγγραφέας συνέθεσε το έργο του και τους σκοπούς που θέλει να υπηρετήσει· συνεχίζει με αναφορά στα του θανάτου του Μάρκου Αυρηλίου και στην άνοδο του νεαρού Κόμμοδου στον θρόνο· καταγράφει τα γεγονότα που συνέβησαν επί της βασιλείας του, περιλαμβάνει ψυχογραφικές παρατηρήσεις και ιστορεί τις απανωτές συνωμοσίες εναντίον του μέχρι εντέλει αυτή που οδήγησε στη θανάτωσή του.
Το δεύτερο βιβλίο περιλαμβάνει τα σχετικά με την ανάθεση του θρόνου στον Περτίνακα, τον τρόπο που πολιτεύτηκε αυτός, τις μεταρρυθμίσεις που επιχείρησε και τη ρήξη του με το σώμα των πραιτοριανών η οποία κατέληξε στη δολοφονία του· την εξαγορά του θρόνου από τον Δίδιο Ιουλιανό και τη σύγκρουσή του με τον Νίγρο· την εμφάνιση του νέου ισχυρού άνδρα Σεπτίμου Σεβήρου και την πολιτική του απέναντι στον Αλβίνο. Η χρονική περίοδος που καλύπτουν τα δύο πρώτα βιβλία είναι το διάστημα 180-193 μ.Χ.
[...]
(από την εισαγωγή του βιβλίου)

Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)