Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Η Αθήνα από τον 19ο στον 21ό αιώνα

Η Αθήνα από τον 19ο στον 21ό αιώνα


Μια λογοτεχνική περιδιάβαση από την παλιά ως τη σημερινή εικόνα της πόλης: Μια θεματική ανθολογία

ανθολόγηση: Δώρα Μέντη

Εκδόσεις Πατάκη, 2009
316 σελ.
ISBN 978-960-16-2976-6, [Κυκλοφορεί]
Τιμή € 19,27

Η θεµατική αυτή ανθολογία συγκεντρώνει µια πλειάδα λογοτεχνικών στη µεγάλη πλειονότητά τους κειµένων µε θέµα την Αθήνα και µε ιστορικό, πολιτισµικό και κοινωνιολογικό ενδιαφέρον για την πόλη, από το 1834 έως τη σηµερινή εποχή. Μέσα από αυτές τις αντιπροσωπευτικές, αυτοτελείς και εµβόλιµες λογοτεχνικές εικόνες της πόλης, αντιδιαστέλλονται η διαχρονική τοπιογραφία και αισθητική της µε τις κυρίαρχες αντιθέσεις της ανάµεσα στην παλιά και τη νέα εποχή. Ξεκινώντας µε την εικόνα του κεντρικού ήρωα στο µυθιστόρηµα "Ο Ζωγράφος" (1842) του Γρηγόριου Παλαιολόγου, του Φιλάρετου, ο οποίος "τρέχει πεζός και έφιππος, µε τον Ανάχαρσιν εις τας χείρας, ως οι Άγγλοι περιηγηταί, διά να επισκεφθή τα µνηµεία της περικλεούς πόλεως", µεταβαίνουµε στο εσωτερικό της λυρικής πόλης, που ύμνησαν οι ρομαντικοί ποιητές και ο Κωστής Παλαµάς, και της µεταγενέστερης αστικής πόλης, που µε νοσταλγικό ηθογραφικό τρόπο απεικόνισαν οι πρώτοι αθηναιογράφοι.

Από τις αρχές του 20ού αιώνα ως τον µεσοπόλεµο σχηµατίζεται πλήρως το λογοτεχνικό µόρφωµα της Αθήνας, καθώς οι νεότεροι λογοτέχνες αποτυπώνουν την εποχή τους προβάλλοντας τα σύγχρονα ιστορικά γνωρίσµατα της κοινωνικής λειτουργίας της πόλης. Ξεµακραίνει πια οριστικά η εποχή του κλεινού άστεως όπου έζησε παιδί ο αυτόχθων Θανάσης Πετσάλης-Διοµήδης, όταν "βλάχοι από τα γύρω χωριά σαλαγούσαν γαλόπουλα και φραγκόκοτες µε το καλάµι µπρος στα Ανάκτορα και στην οδό Ερµού", και η Αθήνα βρίσκεται σύντοµα αντιµέτωπη µε τις κρίσιµες κοινωνικοπολιτικές ανακατατάξεις των µεταπολεµικών χρόνων.

Στη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών του 20ού αιώνα η λογοτεχνική εικόνα της Αθήνας γίνεται όσο ποτέ ρεαλιστική. Οι σύγχρονοι λογοτέχνες καταγράφουν την πλήρη επικράτηση του αστικού τοπίου, ενώ η "γενιά του '70" προβάλλει την ταύτισή της µε την πόλη και τον τεχνοκρατικό τρόπο ζωής. "Πάνω στην πλατεία Συντάγµατος θα χτίσω τον κήπο µου µε τα πνεμόνια µου µέσα. Τον κόσµο τον συγκεντρώνω εκεί που θέλω, για να µπορώ να κινούµαι ελεύθερα πιο µακριά από τους άλλους και κάτι µπάτσους που αλωνίζουνε στην αρχή της Ερµού τους στέλνω και κάνουνε πηγαδάκια στην Φιλελλήνων", σύµφωνα µε τη διαδροµή του κέντρου της Μαρίας Μήτσορα.

Τόσο η Αθήνα όσο και εµείς οι κάτοικοί της βρισκόµαστε πια αντιµέτωποι µε τη δική µας καθηµερινότητα και η ζωή συνεχίζεται µε ακόµη εντονότερους ρυθµούς αστικοποίησης στις απαρχές του 21ου αιώνα.


Κριτικές - Παρουσιάσεις
Γιάννης Μπασκόζος, Λαμπρή και ελεεινή, "Το Βήμα"/ "Βιβλία", 5.9.2010
Σοφία Βούλτεψη, Η Ελλάδα με εικόνες, η Αθήνα με λέξεις, "Απογευματινή", 16.1.2010
Ντόρα Μακρή, Σκιαγράφηση της Αθήνας μέσα από τη λογοτεχνία, "Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα", 15.11.2009
Μάρη Θεοδοσοπούλου, Ένα αφήγημα της Αθήνας, "Ελευθεροτυπία"/ "Βιβλιοθήκη", τχ. 576, 30.10.2009
Σόφη Λούκα, Η Αθήνα από τον 19ο στον 21ο αιώνα, "Βραδυνή", 26.7.2009
Αγγελική Πανοτάρα, Η Αθήνα από τον 19ο στον 21ο αιώνα, Περιοδικό "Exodos", 4.5.2009
Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)