Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Παλαιοχριστιανική μνημειακή ζωγραφική

Παλαιοχριστιανική μνημειακή ζωγραφική


(π. 300-726)

Νικόλαος Γκιολές

Κοράλλι - Γκέλμπεσης Γιώργος, 2007
387 σελ.
ISBN 978-960-8028-97-5, [Κυκλοφορεί]
Τιμή € 32,61

Το παρόν βιβλίο είναι αποτέλεσμα μακρόχρονης προσπάθειας για την συγγραφή όσον το δυνατόν με περισσότερη επάρκεια της ιστορίας της μνημειακής ζωγραφικής της παλαιοχριστιανικής περιόδου. Πρόκειται για την ιστορία της εικαστικής τέχνης μιας εποχής, η οποία βρίσκεται στο μεταίχμιο από την αρχαία τέχνη στην μεσαιωνική, και είναι οι απαρχές της μεγάλης χριστιανικής τέχνης, που διαμορφώνεται αυτή την μεταβατική περίοδο και θα κυριαρχήσει στο εξής. Επιδιώχθηκε η τέχνη αυτή να παρουσιασθεί όσον το δυνατόν σφαιρικότερα, δηλαδή να διερευνηθούν οι ιστορικοί και κοινωνικοί παράγοντες μέσα στους οποίους αναπτύχθηκε, και για αυτό δεν περιορίσθηκα μόνο στην τεχνοτροπική σκιαγράφηση της εξέλιξης της τέχνης, όπως γίνεται συνήθως, αλλά καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια να διερευνηθεί, όσον το δυνατόν με πληρότητα και χωρίς περιττολογία η εικονογραφία, η οποία επηρεάζεται από τις πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες.

Στο κείμενο γίνεται αρχικά εκτενής εισαγωγή, όπου παρουσιάζονται οι προϋποθέσεις της εμφάνισης της χριστιανικής εικαστικής τέχνης και οι παράγοντες, που συντέλεσαν στην διαμόρφωση της τεχνοτροπίας και της επιλογής των θεμάτων της. Στην συνέχεια εξετάζονται τα σωζόμενα μνημεία κατά περιοχές. Γίνεται πρώτα συνοπτική, αλλά σαφής περιγραφή του μνημείου, παρατίθεται η βιβλιογραφία και επιχειρείται σύντομη, όσον είναι εφικτό, παρουσίαση των πλέον σημαντικών εικονογραφικών προβλημάτων, τα οποία συνδέονται κατά περίσταση με τα θεολογικά, ιστορικά και άλλα προβλήματα κάθε εποχής. Στη συνέχεια επιχειρείται τεχνοτροπική ανάλυση με σκοπό την ένταξη χρονικά του μνημείου μέσα στις τεχνοτροπικές τάσεις της περιόδου που το δημιούργησε. Το κείμενο συνοδεύεται από το απαραίτητο εικαστικό υλικό.

(από τον πρόλογο του συγγραφέα)

Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)