Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Ελληνική Ιστορία: Από τον Όθωνα ως τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ελληνική Ιστορία: Από τον Όθωνα ως τον Α' Παγκόσμιο ΠόλεμοΒασίλης Σφυρόερας, Ν. Γ. Μοσχονάς, Κατερίνα Γαρδίκα - Αλεξανδροπούλου, Ελένη Γαρδίκα - Κατσιαδάκη, Κωνσταντίνος Σβολόπουλος, Ιωάννης Κ. Μαζαράκης - Αινιάν, Βασίλης Γούναρης
επιμέλεια: Μαρία Κούρση, Χριστιάνα Γ. Χριστοπούλου
επιμέλεια σειράς: Μιχαήλ Σακελλαρίου, Χρύσα Μαλτέζου, Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος

Η Καθημερινή
Εκδοτική Αθηνών
2010
131 σελ.
ISBN 978-960-475-153-2, [Κυκλοφορεί]

Ένα πλήρες εγχειρίδιο της ελληνικής ιστορίας, από την προϊστορική εποχή έως τις μέρες μας, προσφέρει στο αναγνωστικό της κοινό η "Καθημερινή", από την Κυριακή, 20 Ιουνίου. Πρόκειται για την "Ελληνική Ιστορία" της Εκδοτικής Αθηνών, στην οποία παρουσιάζεται με τρόπο συνοπτικό και κατανοητό η πολυτάραχη πορεία του τόπου μας και των ανθρώπων του, από τη γεωλογική διαμόρφωση του ελλαδικού χώρου και την εμφάνιση του ανθρώπου, έως την περίοδο της Μεταπολίτευσης και τις αρχές του 21ου αιώνα. Παράλληλα, η σειρά περιλαμβάνει και εξαιρετικού ενδιαφέροντος κεφάλαια για τον Ελληνισμό της Κύπρου, της Κωνσταντινούπολης, καθώς και την ομογένεια σε όλον τον κόσμο. Ο καθένας από τους οκτώ τόμους της εξετάζει συγκεκριμένες περιόδους της ελληνικής ιστορίας και θα κυκλοφορεί κάθε Κυριακή δωρεάν μαζί με την "Καθημερινή", από τις 20 Ιουνίου έως τις 8 Αυγούστου.

Το έργο είναι γραμμένο από έγκυρους και εξειδικευμένους επιστήμονες (ιστορικούς, αρχαιολόγους, φιλολόγους, αλλά και παλαιοντολόγους, νομικούς, δημοσιολόγους και οικονομολόγους), έτσι ώστε το κάθε ζήτημα και η κάθε ιστορική περίοδος να προσεγγίζονται σφαιρικά και ολοκληρωμένα και να αναδεικνύονται οι γνωστές και οι άγνωστες πτυχές τους.

Η επιστημονική επιμέλεια του έργου ανήκει σε τρεις πολύ σημαντικές μορφές στο χώρο της ελληνικής ιστορίας (Μ. Σακελλαρίου, Χρ. Μαλτέζου, Αλ. Δεσποτόπουλο). Τα κείμενα είναι γραμμένα με απλό, αλλά περιεκτικό και επιστημονικό τρόπο και συνοδεύονται από κατατοπιστικό φωτογραφικό υλικό και χάρτες. Τέλος, κάθε τόμος περιλαμβάνει ενδεικτική επιστημονική βιβλιογραφία.

Φυσικά, παρά τον πλούτο των πληροφοριών που περιέχουν οι συνολικά 800 και πλέον σελίδες της "Ελληνικής Ιστορίας", δεν εξαντλούν το θέμα. Άλλωστε, η μακραίωνη ιστορία της ελληνικής γης και όσων την πότισαν με το αίμα και τον ιδρώτα τους, θα απαιτούσε αναρίθμητους τόμους για να καταγραφεί. Ωστόσο, η έκδοση που προσφέρει η "Κ" αποτελεί πολύτιμη πηγή αναφοράς για όλες τις ιστορικές περιόδους έως και την αυγή του 20ού αιώνα, αλλά και σημείο εκκίνησης για περαιτέρω μελέτη, από όσους ενδιαφέρονται για συγκεκριμένα ιστορικά θέματα, από την αρχαία μυθολογία, μέχρι και το κυπριακό ζήτημα.

Η προσφορά της "Καθημερινής" εντάσσεται στη πολυετή και συνεπή προσπάθεια της εφημερίδας για την προώθηση και ανάδειξη της ιστορικής έρευνας, τόσο μέσω των εκδόσεών της, όσο και μέσω των αφιερωμάτων της σε θέματα ιστορίας, στο φύλλο της Κυριακής. Η ανταπόκριση του αναγνωστικού κοινού δικαιώνει και επιβραβεύει αυτήν την προσπάθεια.

Τόμος Στ': Από τον Οθωνα ως τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Μετά την επιτυχή έκβαση της Επανάστασης, το νεοελληνικό κρατίδιο που δημιουργείται προσπαθεί να επιβιώσει υπό την πίεση του ασθενούς γίγαντα -της οθωμανικής αυτοκρατορίας- και των μεγάλων δυνάμεων της Δύσης. Οι δεκαετίες που εξετάζει ο έκτος τόμος αποτελούν μια πραγματική εποποιία, καθώς η Ελλάδα καταφέρνει να "στεριώσει" ως έθνος-κράτος και να διπλασιάσει σχεδόν τη γεωγραφική της έκταση, ενσωματώνοντας τους ελληνικούς πληθυσμούς της Θεσσαλίας, της Ηπείρου και της Μακεδονίας. Οι αναγνώστες του τόμου θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν μεγάλες προσωπικότητες της ιστορίας μας, όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Χαρίλαος Τρικούπης.

Περιέχονται τα κείμενα:
- Η βασιλεία του Όθωνα (1833-1862)
- Τα Ιόνια Νησιά από την κατάλυση της βενετικής κυριαρχίας έως την Ένωση με την Ελλάδα (1797-1864)
- Η μεσοβασιλεία και η πρώτη περίοδος της βασιλείας του Γεωργίου Α' (1862-1881)
- Η περίοδος του δικομματισμού (1881-1897(
- Ο πόλεμος του 1897 και η μεταπολεμική δεκαετία (1898-1914)
- Από το Γουδί ως την έναρξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου (1909-1914)
- Οι τουρκοκρατούμενες ελληνικές περιοχές κατά τον 19ο και τις αρχές του 20ου αιώνα
- Το Κρητικό Ζήτημα και η Κρητική Πολιτεία
- Το Μακεδονικό Ζήτημα και ο Μακεδονικός Αγώνας

Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)