Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Περιηγητές στη ρομαντική Αθήνα του 19ου αιώνα

Περιηγητές στη ρομαντική Αθήνα του 19ου αιώναΑπόστολος Διαμαντής, Antonin Proust, John Fulleylove, MacClymont, J. A., Karl Baedeker, Nicholas Biddle, George Finlay
μετάφραση: Ρούλα Τσιτούρη, Χρήστος Σταθάτος
επιμέλεια: Απόστολος Διαμαντής
επιμέλεια σειράς: Βασίλης Καρδάσης, Αρτέμης Ψαρομηλίγκος

Ελευθεροτυπία, 2010
194 σελ.
ISBN 978-960-9487-21-4, [Κυκλοφορεί]

Ο περιηγητισμός, ο τόσο σημαντικός στη διαμόρφωση της εικόνας του Ελληνισμού στο εξωτερικό ήδη από τα τέλη του 18ου αιώνα, ο αλληλένδετος με τον φιλελληνισμό στη διάρκεια του Αγώνα, πήρε νέα διάσταση μετά την ίδρυση του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους. Πλήθυναν οι επισκέπτες που κατέφθαναν στην Ελλάδα προερχόμενοι κυρίως από τις χώρες της Δύσης και του ευρωπαϊκού Βορρά. Ο σκοπός του ταξιδιού τους περικλείει το ενδιαφέρον τους για την πορεία της ελεύθερης πλέον Ελλάδας, τη διαμόρφωση του κράτους, τη φυσιογνωμία και τα χαρακτηριστικά της κοινωνίας, τα ήθη και τις νοοτροπίες των σύγχρονων Ελλήνων. [...]

Τα "Ιστορικά" φέρνουν σήμερα στη δημοσιότητα δύο σημαντικά κείμενα περιηγητικού χαρακτήρα για την Αθήνα και την Αττική. Το κείμενο του A. Proust και ο "Ταξιδιωτικός οδηγός", που μεγάλο μέρος τους δημοσιεύουμε σήμερα, συνθέτουν την εικόνα των ξένων για την εστία του ελληνικού βασιλείου.

"Ε"

Περιέχονται τα κείμενα:
- Απόστολος Διαμαντής, "Η Αθήνα στην εποχή του ρομαντισμού"
- Antonin Proust, "Ένας χειμώνας στην Αθήνα" (α' έκδοση, μτφρ. Ρούλα Τσιτούρη)
- John Fulleylove, J.A. M΄Clymont, "Εκδρομές στην Αττική" (α' έκδοση, από το βιβλίο τους "Greece", A and C Black, Λονδίνο 1902, μτφρ. Χρήστος Σταθάτος)
- Karl Baedeker, "Αθήνα, ο θάνατος και η αναγέννησή της" (από το βιβλίο του "Greece", Λειψία 1894, μτφρ. Χρήστος Σταθάτος)
- Nicholas Biddle, "Αθήνα, το τέλειο πρόσωπο της ερήμωσης" (από το βιβλίο "Nicholas Biddle in Greece: The Journals and Letters of 1806", Πενσιλβάνια 1991, επιμ. Mc Neal, μτφρ. Χρήστος Σταθάτος)
- Το ημερολόγιο του Τζορτζ Φίνλεϋ (από το βιβλίο "The Journals and The Letters of George Finley, Vol. I", Αθήνα 1833, επιμ. J.M. Hussey, μτφρ. Χρήστος Σταθάτος)
- George Finley, "Γεωγραφία της Αττικής" (από το βιβλίο "The Journals and The Letters of George Finley, Vol. II", Αθήνα 1836, επιμ. J.M. Hussey, μτφρ. Χρήστος Σταθάτος)

Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)