Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Η θέση του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην εκκλησιαστική, την ελληνική και τη διεθνή έννομη τάξη

Η θέση του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην εκκλησιαστική, την ελληνική και τη διεθνή έννομη τάξηΓιώργος Ιατρού
επιμέλεια σειράς: Ι. Μ. Κονιδάρης

Σάκκουλας Αντ. Ν., 2011
680 σελ.
ISBN 978-960-15-2434-4, [Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή]
Τιμή € 75,00

Αντικείμενο της παρούσας εργασίας είναι η αποκρυστάλλωση της θέσης του Οικουμενικού Πατριαρχείου μέσα σε τρία επίπεδα εννόμων τάξεων, της εκκλησιαστικής, της ελληνικής και της διεθνούς. Το ζήτημα είναι αυτονόητα πολύ εκτεταμένο και σε αρκετά σημεία του αλληλεπικαλυπτόμενο.
Η παρούσα εργασία έχει τη φιλοδοξία να ξεκινήσει την προσπάθειά της από την "κοίτη του ποταμού". Να προσπαθήσει σε πρώτο επίπεδο να αποσαφηνίσει το γιατί το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι η Πρωτόθρονη Εκκλησία μέσα στο σώμα της Ορθοδοξίας και να ερμηνεύσει την έννοια του τοποτηρητή (locum tenens), του ορθόδοξου αναπληρωτή, έως την αποκατάσταση της κοινωνίας μεταξύ Καθολικής και Ορθόδοξης Εκκλησίας που προκάλεσε το Σχίσμα του 1054.
Σε δεύτερο επίπεδο η έρευνα επικεντρώνεται στη θέση του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην ελληνική έννομη τάξη. Τοπική αφετηρία της έρευνας είναι τα στάδια διαμόρφωσης της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ελλάδος πρώτα ως συνείδηση πριν και μετά την Επανάσταση του 1821 και ύστερα ως πράξη με την αυτογνώμονα ανακήρυξη του αυτοκεφάλου της το 1833. Στη συνέχεια παρακολουθούνται και αναλύονται τα στάδια διαμόρφωσης της ιδιότυπης εκκλησιαστικής δομής στην ελληνική επικράτεια.
Το τρίτο και τελευταίο μέρος της έρευνας παρουσιάζει τη θέση του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη διεθνή έννομη τάξη. Στην περίπτωση αυτή η δυσκολία εδράζεται στην εκτίμηση τού αν ο θεσμός του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στις σημερινές συνθήκες, μορφοποιείται στο πλαίσιο της διεθνούς κοινωνίας ή συνιστά θεσμό μιας συγκεκριμένης έννομης τάξης, της τουρκικής, που ρυθμίζει την ύπαρξη και τη λειτουργία του.

Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)