Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Νεοελληνικά παραδοσιακά επαγγέλματα της Κέρκυρας

Νεοελληνικά παραδοσιακά επαγγέλματα της ΚέρκυραςΚωνσταντίνος Σταμ. Κουλούρης

Ιδιωτική Έκδοση, 1985
48 σελ.
[Κυκλοφορεί]

Η λαογραφία είναι η επιστήμη που εξετάζει και ασχολείται με τις εκδηλώσεις του λαού. Με κάτι που έχει άμεση σχέση με το αυτοδημιούργητο, από τον ίδιο τον άνθρωπο. 'Εχει ακόμη άμεση σχέση με το γνήσιο, το απλό, που βγαίνει απ' ευθείας από τις εμπνεύσεις του ανθρώπου, βρίσκει ανταπόκριση σε μια ομάδα ανθρώπων ή επεκτείνεται ακόμη σε μεγαλύτερο χώρο. Ανταποκρίνεται σε μεγαλύτερο χώρο αλλά και οι παραλλαγές είναι μικρές.
Φυσικά οι λαογραφικές δημιουργίες από τόπο σε τόπο αλλάζουν. Παράδειγμα, άλλες οι ηπειρώτικες δημιουργίες, άλλες οι νησιώτικες. Και οι δύο προαναφερόμενες κατηγορίες (ηπειρώτικες - νησιώτικες) έχουν πολλές διαφορές. Δημιουργούνται, ακόμη, διαφορές από τόπο σε τόπο. Συντελούν εδώ, η ιδιοσυγκρασία των ατόμων, ή της ομάδας, οι κλιματολογικές συνθήκες, οι περιβαλλοντολογικές κι ακόμη οι ανάγκες των ατόμων, η πνευματική τους ευστροφία κι η καλλιτεχνική τους ευαισθησία. 'Ετσι, παρουσιάζεται από τόπο σε,τόπο διαφορά στό αξιοθαύμαστο, σεβαστό και αξιαγάπητο λαογραφικό στοιχείο και δημιούργημα. Αγαπητό από τους ίδιους τους δημιουργούς του, γιατί είναι δημιούργημα τους, εκτιμάται και είναι σεβαστό από τους άλλους, γιατί είναι αγνό;,λαϊκό, καθαρό και προσελκύει την ευγένεια και τη συμπάθεια.
Εδώ, έχω νά προσθέσω αμέσως - για να μη χαθεί η σύγκριση -ότι τίποτα το βιομηχανικό (σύγχρονο δημιούργημα) δεν έχει αυτά τά αισθήματα που προανέφερα, παρά μόνο μιά ψυχρή και σαν με συνέπεια, αποτελεσματικότητα.

(από την εισαγωγή του βιβλίου)

Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)