Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
428 μ.Χ.: Ιστορία μιας χρονιάς

428 μ.Χ.: Ιστορία μιας χρονιάςGiusto Triana
μετάφραση: Νίκος Κούρκουλος

Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 2011
271 σελ.
ISBN 978-960-8219-73-1, [Κυκλοφορεί]
Τιμή € 19,17

Μέσα από μια ιδιαίτερα ζωντανή αφήγηση, το βιβλίο αυτό προσφέρει μια νέα οπτική πάνω στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία του 5ου αιώνα, γεφυρώνοντας μάλιστα το ιστοριογραφικό χάσμα μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Η ιδέα του είναι εξαιρετικά απλή: μια πανοραμική άποψη του μεσογειακού κόσμου και των προεκτάσεων του, από το Ιράν έως τη Βρετανία, σε μια συνηθισμένη χρονιά, το 428 μ.Χ. Η ανάλυση του περίπλοκου δικτύου των κοινωνικών, θρησκευτικών και πολιτικών διασυνδέσεων σε όλη αυτή την έκταση μας δίνει την ευκαιρία να επανεξετάσουμε τη δυναμική της ύστερης ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

Θα κάνουμε ένα πραγματικό ταξίδι μέσα στον ύστερο ρωμαϊκό κόσμο, "φωτογραφημένο" σε μια συγκεκριμένη στιγμή [...] Στη διάρκεια του ταξιδιού θα συναντήσουμε πόλεις και έρημους, ανάκτορα και μοναστήρια, σχολές των εθνικών και ιερά των χριστιανών. Και, κυρίως, θα ζήσουμε μαζί με τα dramatis personae αυτής της μακριάς χρονιάς, τους αυτοκράτορες Θεοδόσιο Β΄, Βαλεντινιανό Γ΄ και Βαχράμ Ε΄, ρωμαίους στρατηγούς όπως ο Φλάβιος Διονύσιος, ο Φλάβιος Αέτιος και ο Βονιφάτιος, βάρβαρους αρχηγούς όπως ο Γενσέριχος και ο Χλωδίωνας, ή πολέμαρχους όπως ο σαρακηνός αλ-Μουνδίρ, κληρικούς όπως ο Νεστόριος, ο Συμεών ο Στυλίτης, ο Παυλίνος της Νόλας και, φυσικά, ο Αυγουστίνος, γυναίκες της εξουσίας όπως η Αιλία Γάλλα Πλακιδία και η Πουλχερία, εθνικούς διανοούμενους όπως ο Μακρόβιος ή ο Πλούταρχος των Αθηνών, δραστήριους επισκόπους όπως ο σύρος Ραβουλάς ή ο κόπτης Σινούθιος. Προσωπικότητες πολύ διαφορετικές, με ποικίλες τροχιές και πεπρωμένα, συγκεντρωμένες εδώ σε μια χορωδιακή αφήγηση. Το φόντο είναι το ηλιοβασίλεμα της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Ή, αν προτιμάτε, η χαραυγή του μεσαίωνα.


Κριτικές - Παρουσιάσεις
Δημήτρης Κυρτάτας, Διάλογος με το μέλλον, "The Books' Journal", τχ. 19, Μάιος 2012
Δημήτρης Δουλγερίδης, Βιβλία για τα Χριστούγεννα, "The Books' Journal", τχ. 14, Δεκέμβριος 2011
Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)