Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Κατάλογος έργων Γιώργου Σισιλιάνου

Κατάλογος έργων Γιώργου ΣισιλιάνουΒάλια Χριστοπούλου
επιμέλεια: Απόστολος Κώστιος

Παπαγρηγορίου Κ. - Νάκας Χ., 2011
157 σελ.
ISBN 978-960-7554-70-3, [Κυκλοφορεί]
Τιμή € 14,50

Ο κατάλογος, χρονολογικός ή συστηματικός, αποτελεί το πρώτο και το κυριότερο "εργαλείο" προσέγγισης των έργων ενός συνθέτη· υπό ορισμένες, μάλιστα προϋποθέσεις συνιστά μέσον διείσδυσης στον κόσμο του δημιουργού, μέσον αποτελεσματικό στην αποκάλυψη και προώθηση του καθόλου έργου του.

Οι με επιστημονικές προδιαγραφές συγκροτούμενοι κατάλογοι έργων θα μπορούσε να παρομοιασθούν με τους παλαιούς χάρτες, οι οποίοι δεν αποκαλύπτουν την πληθώρα των καταγραμμένων πληροφοριών, παρά ύστερα από επίμονη μελέτη. Οι απαντήσεις που αποκομίζει ο ερευνητής, η προσκτώμενη γνώση, εξαρτώνται από το πως διαμορφώνει τα ερωτήματά του και από την ικανότητά του για μια σύνθετη διαδικασία συσχέτισης των δεδομένων.

Ο αριθμός των στοιχείων που δυνητικά προσφέρονται για τη δόμηση ενός καταλόγου έργων είναι θεωρητικά ανεξάντλητος· προφανής, όμως, και ο κίνδυνος να προκύψει ένας πολύπλοκος, δύσχρηστος "χάρτης" που δεν θα οδηγήσει τον "εξερευνητή" στην ανακάλυψη του "νέου κόσμου". Η επιτυχία, συνεπώς, ενός καταλόγου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα στοιχεία που θα προκρίνει ο καταλογογράφος.

Η ερευνήτρια, διδάκτωρ μουσικολογίας Βάλια Χριστοπούλου, έκανε την δική της επιλογή βασιζόμενη σε δοκιμασμένες εφαρμογές καταλογογράφησης, επιχειρώντας ταυτόχρονα την διεύρυνση της λειτουργικότητας του Καταλόγου των έργων του Γιώργου Σισιλιάνου με την εισαγωγή νέων "εξαιρετικής σημασίας" στοιχείων.

Δεν είναι υπερβολή αν ισχυριστεί κανείς ότι από τον Κατάλογο και μόνον των έργων ενός συνθέτη μπορεί να γραφεί μια σύντομη βιογραφία, ότι η καταλογογράφηση αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την θεμελίωση και οικοδόμηση του συγγραφικού αρχιτεκτονήματος μιας ολοκληρωμένης μονογραφίας.

Απόστολος Κώστιος, επιστημονικός υπεύθυνος

Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)