Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Λαογραφικές παρατηρήσεις στο έργο "Τα κατά Στεφανίτην και Ιχνηλάτη"

Λαογραφικές παρατηρήσεις στο έργο "Τα κατά Στεφανίτην και Ιχνηλάτη"Μ. Γ. Βαρβούνη

Σπανίδης, 2011
96 σελ.
ISBN 978-960-6653-59-9, [Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή]
Τιμή € 15,98

"... Η μελέτη που ακολουθεί ξεκίνησε ως προσπάθεια σχολιασμού της δημώδους παραλλαγής του κειμένου που είναι γνωστό ως "Τα κατά Στεφανίτην και Ιχνηλάτην", που συντέθηκε από τον ιατρό Δημήτριο Προκοπίου, το 1721. Βεβαίως, η συγκεκριμένη παραλλαγή υπήρξε μόνο η αφετηρία, δεδομένου ότι τα παραμυθολογικά και λαογραφικά σχόλια αναφέρονται στους αφηγηματικούς τύπους που υπάρχουν σε όλες τις γνωστές παραλλαγές και διασκευές του κειμένου μας. Ωστόσο, ο αδόκητος θάνατος του εκ των συγγραφέων Μανόλη Παπαθωμόπουλου, ομότιμου καθηγητή κλασσικής φιλολογίας της Φιλολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων , μετέβαλε τα εκδοτικά σχέδια.
Έτσι, παρότι τα σχόλια θα είναι διαθέσιμα για όποια μελλοντική έκδοση, κρίθηκε σκόπιμο να δημοσιευθούν αυτοτελώς, ως λαογραφική συμβολή στην προσπάθεια μελέτης του σπουδαίου αυτού κειμένου. Οφείλω θερμές ευχαριστίες τόσο στους συναδέλφους, που κατά καιρούς δέχτηκαν να συζητήσουν μαζί μου προβλήματα της έρευνας, η οποία προηγήθηκε της συγγραφής, όσο και στον εκδότη μου, για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημα για έκδοση του μετά χείρας τεύχους. Ευχαριστώ επίσης την Δρ. Νάντια Μαχά-Μπιζούμη, τόσο για την επιμέλεια των δοκιμίων, όσο και για την συμβολή της στην εικονογράφηση του βιβλίου αυτού, με παραστάσεις μύθων ζώων από τη σχετική βιβλιογραφία μας. Η έκδοση αφιερώνεται με σεβασμό στη μνήμη του καθηγητή Μανόλη Παπαθωμόπουλου, ο οποίος με τίμησε με την εμπιστοσύνη και τη φιλία του για περισσότερα από δέκα χρόνια, κατά την διάρκεια των οποίων εκδόθηκαν δυο βιβλία, για τον Βερναρδάκειο μαγικό κώδικα και για τους ανέκδοτους εξορκισμούς του ιερομονάχου Βενέδικτου Τσαγκαρόλου. Του οφείλω πολλά, και η αφιέρωση αυτού του βιβλίου αποτελεί ελάχιστη μόνο ανταπόδοση μιας καταπληκτικής μαθητείας..."

Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)