Ο μαρξισμός του μέλλοντος

Ο μαρξισμός του μέλλοντοςΡέφαατ αλ-Σαήντ
μετάφραση: Κυριάκος Θ. Νικολάου - Πατραγάς
επιμέλεια: Ιωάννης Θ. Μάζης
επιμέλεια σειράς: Ιωάννης Θ. Μάζης

Ηρόδοτος, 2012
102 σελ.
ISBN 978-960-485-032-7, [Κυκλοφορεί]
Τιμή € 12,72

[...] Αυτό το κείμενο αποτελεί πλέον ιστορικό μνημείο, πηγή δηλαδή για τον ιστορικό του μέλλοντος περί του πώς εβίωσε ή αιγυπτιακή αριστερά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ και δη πώς ο επί κεφαλής της προσπάθησε να ανταπεξέλθει στα θεωρητικά προβλήματα πού ανέκυψαν.

Έχοντας δημοσιεύσει ειδική μελέτη για το Κομμουνιστικό Κίνημα Αιγύπτου του Κυριάκου Θ. Νικολάου-Πατραγά σ' αυτήν την σειρά, θεωρώ ότι ή ανά χείρας έκδοση αποτελεί κάτι σαν συμπλήρωμα σ' εκείνο το βιβλίο πού ασφαλώς είναι χρήσιμη διότι τα ζητήματα πού θέτει παραμένουν ακόμη αναπάντητα. Έκτος τούτου, καταδεικνύει τον τρόπο με τον όποιο ένα ισχυρό πολιτικό ρεύμα της μεσανατολικής κοινωνίας θέλησε να διαχωρίσει την θέση του, αφού αισθάνθηκε, παρά την πίκρα της καταρρεύσε-ως, ότι οι επιλογές του εδικαιώθησαν.

Η πρωτότυπος μετάφρασις που ακολουθεί πλαισιώνεται από μία άρτια εισαγωγή, ή οποία κατατοπίζει στο έπακρο. Θεωρώ, ότι και με αυτό το βιβλίο συνεχίζουμε επιτυχώς την επιστημονική μας προσπάθεια γι' αυθεντική γνωριμία με την Μέση Ανατολή.

(από τον πρόλογο του Ιωάννη Μάζη)


Κριτικές - Παρουσιάσεις
Χαρίκλεια Δημακοπούλου, Ο μαρξισμός του μέλλοντος, "Εστία", 2.3.2013