Το τραγούδι του Αχιλλέα

Το τραγούδι του ΑχιλλέαMadeline Miller
μετάφραση: Αναστασία Καλλιοντζή

Διόπτρα, 2013
494 σελ.
ISBN 978-960-364-579-5, [Κυκλοφορεί]
Τιμή € 16,92

Orange Prize for Fiction [2012]

"Έχεις ακούσει το ψιθύρισμα του δάσους μια φθινοπωρινή νύχτα; Σου έχουν τραγουδήσει για τον πόλεμο και την αγάπη; Άγγιξες ποτέ με τα δάχτυλά σου το σώμα ενός ημίθεου;"

Ο νεαρός Πάτροκλος απογοητεύει τον πατέρα του και εξορίζεται στην αυλή του βασιλιά της Φθίας. Εκεί μεγαλώνει στη σκιά του εκθαμβωτικού Αχιλλέα, ο οποίος έχει τη δύναμη να αλλάζει τις ζωές των γύρω του και σύμφωνα με τις προφητείες θα γίνει ο άριστος των Ελλήνων.

Τα δύο αγόρια γίνονται φίλοι και στέλνονται να μαθητεύσουν στη σπηλιά του θρυλικού δάσκαλου Χείρωνα. Εκεί η σχέση τους ανθίζει και ορκίζονται ότι θα μείνουν για πάντα μαζί, όμως οι Μοίρες έχουν υφάνει το δικό τους σχέδιο.

Ξέπνοοι αγγελιαφόροι φέρνουν το μήνυμα ότι ένας πρίγκιπας από την Τροία έκλεψε την ομορφότερη γυναίκα στον κόσμο. Πρέπει τώρα οι βασιλιάδες να ξεπλύνουν την ντροπή και για να γίνει αυτό χρειάζονται το δόρυ και την ασπίδα του Αχιλλέα.

Ο ήρωας γνωρίζει ότι για να κατακτήσει την αθανασία το τίμημα θα είναι βαρύ, αλλά πιστεύει ότι ένα τραγούδι μπορεί να ξεγελάσει ακόμα και τους θεούς. Η μεγαλύτερη ιστορία αγάπης έχει μόλις ξεκινήσει.

"Με έναν πεζό λόγο τόσο ξεκάθαρο και λιτό όσο και η κινητήρια ποίηση του Ομήρου, η Μίλερ αιχμαλωτίζει και αποδίδει την ένταση και την αφοσίωση της εφηβικής φιλίας... ενισχύοντας μια φήμη που κυκλοφορεί εδώ και τρεις χιλιάδες χρόνια."
("The Washington Post")


Κριτικές - Παρουσιάσεις
Μαριάννα Σκιαδά, Μύθος και θαύμα στο orange prize, "Εφημερίδα των Συντακτών", 28.9.2013
Πασχαλία Τραυλού, Το τραγούδι του Αχιλλέα, www.diavasame.gr, Σεπτέμβριος 2013
Μάκης Πανώριος, Το τραγούδι του Αχιλλέα, www.bookpress.gr, 1.8.2013
Δημήτρης Τζιόβας, Ο Αχιλλέας... Αλλιώς, "Το Βήμα"/ "Βιβλία", 7.7.2013
Πάνος Τουρλής, Το τραγούδι του Αχιλλέα, www.captainbook.gr, 21.5.2013