Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
(Αντι)μιλώντας στις βεβαιότητες: φύλα, αναπαραστάσεις, υποκειμενικότητεςΑντώνης Αντωνίου, Παναγιώτης Αντωνόπουλος, Δήμητρα Βασιλειάδου, Γιώργος Διακουμάκος, Παναγιώτης Ζεστανάκης, Μαρία Κεφαλά, Νατάσα Κεφαλληνού, Δέσπω Κριτσωτάκη, Θανάσης Λάγιος, Κώστας Παλούκης, Μαρία Πρέκα

επιμέλεια: Δήμητρα Βασιλειάδου, Παναγιώτης Ζεστανάκης, Μαρία Κεφαλά, Μαρία Πρέκα

Όμιλος Μελέτης Ιστορίας και Κοινωνίας (Ο.Μ.Ι.Κ.), 2013
292 σελ.
ISBN 978-618-80468-0-1, [Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή]
Τιμή € 16,00

Στη συλλογική αυτή εκδοτική δουλειά συναντιούνται άνθρωποι, οι οποίοι δεν αγαπούν ιδιαίτερα τις ηγεμονικές διχοτομίες και μαζί με αυτές, τις αρραγείς επιστημονικές περιοχές. Νέοι επιστήμονες και νέες επιστημόνισσες από ποικίλες γνωστικές πειθαρχίες (ιστορία, φιλοσοφία, ανθρωπολογία, φιλολογία, κοινωνιολογία) καταθέτουν εδώ τις ερευνητικές τους ανησυχίες με έμφυλο πρόσημο. Προτείνουν, δηλαδή, μια σήμανση που θεωρούν κομβική για την ανάγνωση και την κατανόηση των κοινωνιών και των σχέσεων εξουσίας που αναπτύσσονται εντός τους, σε παρόντα και παρελθόντα χρόνο, δηλαδή το φύλο. Το βιβλίο αυτό αντιπροσωπεύει μια συλλογική προσπάθεια να συνομιλήσουμε με τις διαφορετικές εκδοχές υποκειμενικότητας και να αντιμιλήσουμε στις έμφυλες, σεξουαλικές και ταξικές βεβαιότητες και κανονικότητες, που εκθέτουν συστηματικά, και συχνά ανεπανόρθωτα, τις ζωές όσων τις αμφισβητούν.

Περιεχόμενα:
- Θανάσης Λάγιος, "Ecce Homo? Ο Foucault και το ερώτημα της ταυτότητας"
- Μαρία Πρέκα, "Αρσακειάδες δασκάλες: Λόγοι και πρακτικές διαπραγμάτευσης/ αναδιαπραγμάτευσης εαυτού, 1880-1913"
- Γιώργος Διακουμάκος, "Η στερεοτυπική πρόσληψη του φύλου στην ελληνική κοινωνία: 'Παραδοσιακή γυναικεία' και 'παραδοσιακή ανδρική' υποκουλτούρα"
- Δήμητρα Βασιλειάδου, "Άνδρες, ανδράρια ή ρεκλαματζήδες;". Μονομαχία και πολιτική στην ελληνική πρωτεύουσα (1870-1918)"
- Αντώνης Αντωνίου, Νατάσα Κεφαλληνού, "Κομμουνιστικές ρητορικές για τη γυναικεία εργασία: Οι καπνεργάτριες στην απεργία του 1936 μέσα από το 'Ριζοσπάστη'
- Κώστας Παλούκης, "Το μυθιστόρημα της Ωραιοζήλης Λεβή: Η άρνηση της 'αστικής θηλυκότητας' χάριν του κομμουνισμού και το τραύμα του αστικού τύπου"
- Παναγιώτης Ζεστανάκης, "'Δεξιά λωρίδα': Επιλογές μετακίνησης και (ανα)σημασιοδοτήσεις της θηλυκότητας στην Αθήνα της δεκαετίας του 1980"
- Δέσπω Κριτσωτάκη, "Ιατρική και ερμαφροδιτισμός στην Ελλάδα, 1870-1970"
- Μαρία Κεφαλά, "Κατονομάζοντας το ακατονόμαστο: Οι αφηγήσεις για το coming out ως 'απελευθέρωση' του σεξουαλικού εαυτού"
- Παναγιώτης Αντωνόπουλος, "Από τη Μαριέττα Μπέτσου στη Ρίτα Μπούμη. Η Σαπφώ, η λεσβιακή λογοτεχνία και ο φεμινισμός στην Ελλάδα από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι το Μεσοπόλεμο"


Κριτικές - Παρουσιάσεις
Άννα Αποστολίδου, Στοχαστική αυθάδεια, "The Books' Journal", τχ. 35, Σεπτέμβριος 2013
Έφη Αβδελά, Ευγενικά αναιδείς, "Η Εποχή", 30.6.2013
Μάνος Σπυριδάκης, Η έννοια του φύλου στην ανάλυση των κοινωνικών σχέσεων, "Η Εποχή", 30.6.2013
Χρίστος Μάης, Η πρόσληψη του φύλου από τον 19ο αιώνα ως σήμερα, "Εφημερίδα των Συντακτών", 13.6.2013
Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)