Ο "Σέργιος και Βάκχος" του Μ. Καραγάτση

Ο "Σέργιος και Βάκχος" του Μ. ΚαραγάτσηΑνδρέας Εμπειρίκος

Άγρα
Βιβλιοπωλείον της Εστίας
2013
86 σελ.
ISBN 978-960-505-080-1, [Κυκλοφορεί]
Τιμή € 9,50

Το κείμενο του Ανδρέα Εμπειρίκου για το μυθιστόρημα του Μ. Καραγάτση "Σέργιος και Βάκχος βρέθηκε στις τελευταίες σελίδες ενός τετραδίου του 1960. Πρόκειται για το μοναδικό γραπτό τεκμήριο τόσο της θερμής φιλίας που αναπτύχθηκε μεταξύ των δύο, όσο και του θαυμασμού του Εμπειρίκου για το έργο του Καραγάτση και ιδιαίτερα για τον "Σέργιο και Βάκχο", στον οποίο αναφέρεται αποσπασματικά μία ακόμα φορά στο ημερολόγιο του ταξιδιού στη Ρωσία. Ο Εμπειρίκος μιλούσε συχνά για το μυθιστόρημα αυτό και για το έργο του Καραγάτση, τον οποίο θεωρούσε τον πιο σημαντικό Έλληνα μυθιστοριογράφο. [...] Το ενθουσιώδες αυτό κείμενο δεν είναι μια κριτική, ο Εμπειρίκος ήταν άλλωστε αντίθετος στην ιδέα της κριτικής, συνδιαλέγεται με το μυθιστόρημα του Καραγάτση, απηχώντας ίσως στοιχεία ζωντανών διαλόγων των δύο φίλων. Μοιάζει να γράφτηκε για να δημοσιευτεί και ίσως ο θάνατος του Καραγάτση ακύρωσε την πρόθεση αυτή.

Λεωνίδας Εμπειρίκος

Μια φορά κι έναν καιρό ζούσαν στην Αθήνα δύο φίλοι: Ο ποιητής Ανδρέας Εμπειρίκος και ο λογοτέχνης Μ. Καραγάτσης. Ήταν φίλοι μα όχι γκαρδιακοί, γιατί πολλά τους χώριζαν, σε πολλά διαφωνούσαν.

Υπήρχε όμως και ένα θέμα ιδιαίτερα σημαντικό που τους έβρισκε απόλυτα σύμφωνους: Ο Έρωτας εν γένει, αλλά και η κοινή αρνητική τους στάση όσον αφορά του τρόπο που η Εκκλησία αντιμετωπίζει τις ερωτικές σχέσεις. "Ναι, φίλτατε Δημήτρη", φώναζε έμπλεος ενθουσιασμού ο Εμπειρίκος όταν τύχαινε να συναντηθούν, "ο έρωτας πρέπει να είναι πάντοτε ελεύθερος με όλας τας ηδονάς του". "Συμφωνώ και επαυξάνω, αγαπητέ" απαντούσε ο Καραγάτσης με τη βαριά και μελαγχολική φωνή του και συμπλήρωνε με τον δικό του πεζογραφικό λόγο: "Δώσε, βρε αδελφέ, ανάσα στον άνθρωπο και μην του λες πως κάθε χαρά της επίγειας ζωής οδηγεί μετά θάνατο στην Κόλαση. Η στέρηση αγριεύει τον άνθρωπο και τον κατευθύνει σε κάθε λογής κακοποιό δραστηριότητα".

Μαρίνα Καραγάτση


Κριτικές - Παρουσιάσεις
Όλγα Σελλά, Ο Εμπειρίκος γράφει για τον Καραγάτση, "Η Καθημερινή", 22.2.2014
Νίκος Αλευράς, Τι σχέση έχει το «μετα-μοντέρνο» με την ΑΛΗΘΕΙΑ;, "Η Αυγή", 22.12.2013
Ανθούλα Δανιήλ, Ο "Σέργιος και Βάκχος" του Μ. Καραγάτση, diastixo.gr, 18.12.2013
Κώστας Βούλγαρης, Ανδρέας Εμπειρίκος, "Η Αυγή", 1.12.2013
Φίλιππος Φιλίππου, Ο ερωτικός Ανδρέας Εμπειρίκος, diastixo.gr, 14.11.2013
Σταυρούλα Παπασπύρου, Τους χώρισε ο υπερρεαλισμός, τους ένωσε ο Ερωτας, "Ελευθεροτυπία", 5.10.2013