Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Οι δρόμοι του καφέ: Ένα φωτογραφικό οδοιπορικό στα παραδοσιακά καφενεία της Ελλάδας

Οι δρόμοι του καφέ: Ένα φωτογραφικό οδοιπορικό στα παραδοσιακά καφενεία της Ελλάδαςφωτογράφιση: Μίλτος Κουρμπόγλου

Αστερόπη, 2013
228 σελ.
ISBN 978-618-80927-0-9, [Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή]
Τιμή € 40,00

Το φωτογραφικό λεύκωμα, "Οι δρόμοι του καφέ - Ένα φωτογραφικό οδοιπορικό στα παραδοσιακά καφενεία της Ελλάδας", αποτελεί την περιήγηση του ερασιτέχνη φωτογράφου Μίλτου Κουρμπόγλου στον κόσμο της νεοελληνικής παράδοσης, όπως αυτή αποτυπώνεται στα καφενεία, τα βασικά αυτά κύτταρα του κοινωνικού ιστού της νεότερης Ελλάδας. "Συνοδοιπόροι" του, σε αυτό το μεγάλο ταξίδι, οι αρχαίοι Έλληνες γεωγράφοι Στράβων και Παυσανίας, τα βήματα των οποίων ακολουθεί καθώς διασχίζει τη χώρα απ’ άκρου εις άκρον, από τις γειτονιές των μεγάλων αστικών κέντρων ώς τα χωριά της υπαίθρου, από την απομακρυσμένη ορεινή Ελλάδα ώς τα νησιά της άγονης γραμμής.

Στο ανά χείρας λεύκωμα ο αναγνώστης θα βρει συγκεντρωμένα τα περισσότερα "αν όχι όλα" σωζόμενα παραδοσιακά καφενεία της Ελλάδας -σημεία συνάντησης, ψυχαγωγίας, διασκέδασης και ανταλλαγής απόψεων-, σε όλη τη μεγαλοπρεπή απλότητα και αυθεντικότητά τους.

Σήμερα, ως αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνικού τρόπου ζωής και, κατ’ επέκταση, της πολιτιστικής ταυτότητας του τόπου μας, το παραδοσιακό καφενείο πρέπει να αντιμετωπίζεται όχι ως "μουσειακό είδος" αλλά ως ένα ζωντανό κομμάτι της καθημερινότητας του Νεοέλληνα. Είναι ζωτικής σημασίας να παραμείνει έτσι, μετεξελισσόμενο, φυσικά, και προσαρμοζόμενο στο σύγχρονο κοινωνικό περιβάλλον.

Αυτόν ακριβώς το χαρακτήρα και το ρόλο του παραδοσιακού καφενείου επιχειρεί να αποτυπώσει το παρόν φωτογραφικό οδοιπορικό στην Ελλάδα, δίνοντας έμφαση όχι τόσο στα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά των χώρων όσο στους ανθρώπους: τον καφετζή, τους θαμώνες -ηλικιωμένους συνταξιούχους ή ενεργοούς επαγγελματίες-, τους τοπικούς και θρησκευτικούς άρχοντες, τις νεότερες γενιές, έναν ολόκληρο κόσμο που, παρότι σε αρκετές περιπτώσεις χάνεται ή μετεξελίσσεται υπό το βάρος των αλλαγών που συντελούνται στην ελληνική κοινωνία, παρά ταύτα διατηρεί αναλλοίωτη τη γοητεία του.


Κριτικές - Παρουσιάσεις
Η νεοελληνική παράδοση στα καφενεία της χώρας, "Ημερησία", 3.1.2014
Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)