Βιβλίο
Αναζητώντας την Χρύσα Παραδείση
Η κουζίνα στην Ελλάδα της δεκαετίας του 1960

Μαρία Τσοσκούνογλου
Αθήνα
Περίπλους
2015
σ. 149
Σχήμα: 24χ15
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-438-168-5
Ελληνισμού
Σημειώσεις: Πρόλογος: Ελένη Ψυχούλη.
Περιέχει Βιβλιογραφία
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 14.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 11-02-2015)
Περίληψη:

Τί είναι άραγε αυτό που κάνει τα βιβλία μαγειρικής της Χρύσας Παραδείση να αντέχουν στον χρόνο και την ίδια να κρατάει ακόμη τα σκήπτρα μιας από τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες στον χώρο της ελληνικής γαστρονομίας; Το βιβλίο αυτό προσπαθεί να δώσει απάντηση σε αυτή την απορία. Μια αναζήτηση της Χρύσας Παραδείση, αυτής της τόσο γνωστής και τόσο άγνωστης.

Ξεκίνησε στις αρχές 1960 σαν απλή νοικοκυρά για να εξελιχθεί στη συνέχεια στην πιο διάσημη μαγείρισσα και συγγραφέα Οδηγών Μαγειρικής της εποχής της. Η παρουσία της συμπίπτει χρονολογικά με τις σαρωτικές αλλαγές που θα ακολουθήσουν τις επόμενες δεκαετίες και θα αλλάξουν ριζικά τη σχέση της Ελληνίδας με το σπίτι, το νοικοκυριό και τη μισθωτή εργασία.

Στο βαθμό που τα βιβλία μαγειρικής είναι μια αξιόπιστη πηγή για να αντλούμε στοιχεία για μια συγκεκριμένη κοινωνία, αλλά και για το τι μαγείρευαν ή τι θα ήθελαν να μαγειρεύουν οι άνθρωποι σε μια δεδομένη ιστορική στιγμή, τα γραπτά της -που τυπώθηκαν σε βιβλία και περιοδικά- αποτελούν σήμερα ένα σημαντικό εργαλείο, έναν φακό που ρίχνει φως, όχι μόνο στην κουζίνα της εποχής, αλλά σε όλη εκείνη την συναρπαστική για την Ελλάδα, δεκαετία του 1960.