Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Προσεγγίσεις στη νεότερη ελληνική ιστορία

Προσεγγίσεις στη νεότερη ελληνική ιστορία


Από το Ρήγα Βελεστινλή (1757-1798) έως την εμπλοκή της Ελλάδας στο Β' παγκόσμιο πόλεμο (1940-1941)

Θανάσης Δημ. Χρήστου

Πολεμικό Μουσείο, 2001
288 σελ.
ISBN 960-85054-3-7, ISBN-13 978-960-85054-3-8, [Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή]

Το όραμα του Ρήγα Βελεστινλή είναι η Ελλάδα, η Ελλάδα όμως ενταγμένη στο πλαίσιο της δημοκρατικής συνομοσπονδίας όλων των λαών της Βαλκανικής, της Μικράς Ασίας και της Μεσογείου. Ο Ρήγας, τα σχέδια και οι οραματισμοί του για τη δημιουργία της "Ελληνικής Δημοκρατίας" είναι το επίκεντρο αλλά και η αφετηρία της ανά χείρας μελέτης, η οποία ξεκίνησε το 1998 με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από το μαρτυρικό τέλος του ως ελάχιστη αντίχαρη στη μνήμη του πρωτεργάτη και κήρυκα της επανάστασης του 1821. Η πρωτοβουλία εντάχθηκε ευθύς εξαρχής στις πολιτισμικές δραστηριότητες του Πολεμικού Μουσείου, το οποίο στέκεται πάντοτε αρωγός σε τέτοιου είδους ιστοριογραφικά εγχειρήματα.

Στην προσέγγιση "Ρήγας Βελεστινλής (1757-1798). Η ζωή, το έργο, η εποχή του" καταγράφεται με λιτό και παραστατικό τρόπο πέρα από το όραμα του Ρήγα για την "Ελληνική Δημοκρατία" και η καμπύλη των σημαντικότερων γεγονότων της πορείας του. Σκιαγραφείται επίσης αδρά αλλά ουσιαστικά η ατμόσφαιρα της εποχής του και δίνεται αυτούσια το επαναστατικό μανιφέστο με τα επαναστατικά τραγούδια του -η "Επαναστατική Προκήρυξη", τα "Δίκαια του Ανθρώπου", το "Κυρίως Σύνταγμα", ο "Θούριος" και ο "Ύμνος Πατριωτικός".

Με αφετηρία την ιχνηλάτηση της ζωής, του έργου και της εποχής του Ρήγα Βελεστινλή, θέμα καθαρά του 18ου αιώνα, παρουσιάζονται δεκατρείς ακόμα ιστορικές προσεγγίσεις σχετικές με το 19ο και τον 20ό αιώνα. Οι συγκεκριμένες προσεγγίσεις μεταφέρουν μέσα στο χρόνο, τηρουμένων των ιστορικών και κοινωνικών αναλογιών, ορισμένα από τα ιδανικά και τις αρχές που εμπνεύσθηκε και διετύπωσε ο Ρήγας, θέσφατα που αναφέρονται άμεσα στην ελευθερία, στη δημοκρατία και στον πολιτισμό.

Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)