Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Η έλλειψη

Η έλλειψη


Ένα ταξίδι ιστορίας και μαθηματικών

Arthur Mazer
μετάφραση: Άννα Ζουρνά

Συμμετρία, 2017
470 σελ.
ISBN 978-960-266-465-0, [Έχει αποσυρθεί από την κυκλοφορία]
Τιμή € 14,84

Η "Έλλειψη" αποτελεί μια μοναδική αφηγηματική προσέγγιση, που περιγράφει την ανάπτυξη των Μαθηματικών παράλληλα με την εξέλιξη τού ανθρώπινου πνεύματος από την Αντιμεταρρύθμιση μέχρι τον Διαφωτισμό. Ενσωματώνοντας στο ιστορικό υπόβαθρο πολλά διαφωτιστικά παραδείγματα, ο συγγραφέας συνενώνει βασικές έννοιες Γεωμετρίας, Άλγεβρας, Τριγωνομετρίας και Απειροστικού Λογισμού, που είναι απαραίτητες, προκειμένου να οδηγήσουν στην ανακάλυψη τής έλλειψης, ως το σχήμα τής τροχιάς των πλανητών γύρω από τον ήλιο. Το βιβλίο ιστορεί την προσπάθεια τού ανθρώπινου πνεύματος για την εύρεση τής έλλειψης από τον Αρίσταρχο μέχρι τον Νεύτωνα, ο οποίος τελικά και την ανακαλύπτει δυο χιλιάδες χρόνια αργότερα. Η αφήγηση αναδεικνύει ενδελεχώς τις ομοιότητες που υφίστανται ανάμεσα στα επιτεύγματα των Μαθηματικών και τις εξελίξεις στην Αρχαία Ελλάδα, τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, τη Μεσαιωνική Ευρώπη και την Αναγέννηση. Στην αρχή κάθε κεφαλαίου ο συγγραφέας θέτει το ιστορικό πλαίσιο που σχετίζεται με το υπό παρουσίαση μαθηματικό υλικό, εφοδιάζοντας έτσι τον αναγνώστη με την απαιτούμενη γνώση, προκειμένου αυτός να κατανοήσει τα παραδείγματα και να οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι η έλλειψη είναι το μονοπάτι τής πλανητικής κίνησης. Όλα τα θέματα παρουσιάζονται και ως προς τις ιστορικές και ως προς τις μαθηματικές τους διαστάσεις. Επιπλέον, υπάρχουν σαφώς διακεκριμένες μαθηματικές εξορμήσεις για όσους επιθυμούν να εμβαθύνουν περισσότερο στα Μαθηματικά.

Διαβάζοντας το παρόν βιβλίο, ο αναγνώστης θα αντιληφθεί με σχετική ευκολία τη μετάβαση από το διακριτό στο συνεχές που είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα τού ανθρώπινου πνεύματος στα Μαθηματικά και στην Επιστήμη γενικότερα.

Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)