Δόξα και αδιέξοδα

Δόξα και αδιέξοδα


Ηγέτες της νεοελληνικής ιστορίας

Θάνος Βερέμης

Μεταίχμιο, 2017
192 σελ.
ISBN 978-618-03-0908-9, [Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή]
Τιμή € 13,30

Ο Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Θάνος Βερέμης σε αυτό το βιβλίο επιλέγει να φωτίσει τέσσερις περιόδους της νεοελληνικής ιστορίας που δίχασαν τους Έλληνες και επηρέασαν τις κοινωνικές εξελίξεις στη χώρα. Συγκεκριμένα το βιβλίο εστιάζει: στους δύο εμφυλίους αμέσως μετά την Επανάσταση του 1821 · στην εποχή του εθνικού διχασμού (1915-1920) και σε πτυχές της πολιτικής των δύο αντιπάλων, του βασιλιά Κωνσταντίνου του Α΄ και του Ελευθέριου Βενιζέλου · στη Μεταπολίτευση: πότε άρχισε, πότε τελείωσε, ποιες οι πολιτικές των δύο βασικών ηγετών: Κωνσταντίνου Καραμανλή και Ανδρέα Παπανδρέου · στην εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου: μια ψυχογραφία του ηγέτη του ΠΑΣΟΚ, και πώς η προσωπικότητά του επηρέασε τόσο το κόμμα του το ΠΑΣΟΚ όσο και την κοινωνία.

"Καθώς πυρήνας της αφοσίωσης κάθε Έλληνα αποτέλεσε η οικογένεια και κατ’ επέκταση οι συγγενείς, οι φίλοι και τελικά οι πελάτες, οι προτεραιότητες αυτές κατακερματίζουν την κοινωνία σε πολλά αντίπαλα στρατόπεδα που ανταγωνίζονται για την άλωση του κράτους. Κυρίαρχο κριτήριο εισόδου στους σχηματισμούς αυτούς δεν είναι η αξία, αλλά η συγγένεια, η αφοσίωση και η σταθερότητα.

Έτσι οι αξίες των δύο κόσμων, η αξιοκρατία των επαγγελματιών αφενός και η πίστη των οπαδών αφετέρου, βρίσκονται σε διαρκή διαμάχη. Ζούμε έκτοτε με τον σχιζοφρενικό δυϊσμό του εκσυγχρονιστικού διαφωτισμού και της παραδοσιακής κατακερματισμένης κοινωνίας."


Κριτικές - Παρουσιάσεις
Πάσχος Μανδραβέλης, Η παγίδα της Ιστορίας, "Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα", 3.12.2017
Δημήτρης Σωτηρόπουλος, Πρόσωπα και επιλογές «κλειδιά» ενός κράτους, "Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα", 2.7.2017
Διονύσης Μουσμούτης, Δόξα και αδιέξοδα, Περιοδικό "Ιστορία", τχ. 587, Μάιος 2017
Θοδωρής Αντωνόπουλος, Ο Θάνος Βερέμης αναλύει το φαινόμενο Ανδρέα Παπανδρέου, "Lifo", 10.4.2017
Γιάννης Μπασκόζος, Στη ρίζα του διχασμού, "Επένδυση", 24.3.2017