Χολέρα και πανούκλα

Χολέρα και πανούκλα


Μυθιστόρημα

Πατρίκ Ντεβίλ
μετάφραση: Άννυ Σπυράκου

Τόπος, 2017
247 σελ.
ISBN 978-960-499-121-1, [Κυκλοφορεί]
Τιμή € 12,90

Prix Femina [2012]
Prix du Roman Fnac [2012]

"Δεν είναι ζωή να μην αλλάζεις ποτέ τόπο".

Παρίσι, Μάιος 1940. Καθώς τα ναζιστικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την πόλη, στο αεροδρόμιο Μπουρζέ, στην τελευταία πτήση που απογειώνεται βρίσκεται ο Αλεξάντρ Γερσέν. Το βλέμμα του αποφεύγει διακριτικά τους συνεπιβάτες του. Οι περισσότεροι έχουν ραμμένα τα κοσμήματά τους στις αποσκευές τους. Είναι πια πολύ μεγάλος για μάχες και ούτως ή άλλως έχει ήδη σώσει εκατομμύρια ζωές. Ως ιδιοφυής νέος, προστατευόμενος του Λουί Παστέρ, επικέντρωσε το λαμπρό μυαλό του σε ένα μεγάλο ιατρικό θέμα: το 1894, στον προαύλιο χώρο ενός νοσοκομείου στο Χονγκ Κονγκ απομόνωσε τον βάκιλο της βουβωνικής πανώλης, που ονομάστηκε αργότερα προς τιμήν του επιστημονικά Yersinia pestis.

Ελβετός στην καταγωγή και με σπουδές σε Γερμανία και Γαλλία, ο Γερσέν ήταν γιος της αναζήτησης και του πειραματισμού. Ωστόσο, είχε μια ρομαντική δίψα για περιπέτεια που πυροδοτούνταν από τις ιστορίες του Λίβινγκστον και του Κόνραντ κι έτσι έβαλε πλώρη για την Ασία. Πραγματικός ταξιδευτής του αιώνα του, θέλει να κατανοήσει τον κόσμο ολόκληρο. Η ιατρική, η γεωργία, η μηχανή του νέου αυτοκίνητου, όλα πρέπει να αναλυθούν, να εξεταστούν και να βελτιωθούν. Ακόρεστα περίεργος και αεικίνητος, ο Γερσέν είναι μια μοναχική ιδιοφυΐα στο φόντο παγκόσμιων συρράξεων, πανδημιών, αποικιοκρατίας, προόδου και παρακμής.

Η ζωή του ανασυστήθηκε ολοζώντανη και συναρπαστική σε αυτό το εκπληκτικό μυθιστόρημα του Πατρίκ Ντεβίλ, που έγινε μπεστ σέλερ και βραβεύτηκε επανειλημμένα.


Κριτικές - Παρουσιάσεις
Γρηγόρης Μπέκος, Πατρίκ Ντεβίλ : «Οι παράλληλες ζωές ταιριάζουν στη λογοτεχνία», "Το Βήμα"/ "Βιβλία", 13.1.2019
Μανώλης Πιμπλής, Η αποικιοκρατία ως… πανούκλα, "Η Εποχή", 5.1.2019
Χαρίκλεια Δημακοπούλου, Και στην αιωνιότητα δεν θα πλήττω, "Εστία", 29.12.2018
Γιώργος Παππάς, Ένας ξεχασμένος ήρωας, "amagi", 18.9.2018
Άγης Αθανασιάδης, "Δεν είναι ζωή να μην αλλάζεις ποτέ τόπο", "Librofilo", 18.7.2018
Δάφνη Βουβάλη, Αλεξάντρ Γερσέν: Ένα Νόμπελ Ιατρικής που δεν πρόλαβε να δοθεί, "Book Bar", 8.3.2018