Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Ενεργειακή ασφάλεια και διεθνής πολιτική

Ενεργειακή ασφάλεια και διεθνής πολιτική


Η γεωπολιτική του "Μαύρου Χρυσού" από την ανακάλυψη πετρελαίου στη Μέση Ανατολή έως τη Σχιστολιθική Επανάσταση (1908-2018)

Θεόδωρος Τσακίρης

Εκδόσεις Παπαζήση, 2018
334 σελ.
ISBN 978-960-02-3384-1, [Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή]
Τιμή € 47,70

Η μελέτη της ενεργειακής ασφάλειας εισήλθε δυναμικά ως θεματική του κλάδου των Διεθνών Σχέσεων κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970 ως αποτέλεσμα της μεγάλης πετρελαϊκής κρίσης του 1973 και του κύματος των εθνικοποιήσεων που ακολούθησε. Στη διεθνή ωστόσο βιβλιογραφία η σημασία της ασφάλειας εφοδιασμού με ζωτικές πρώτες ύλες και ειδικότερα με πετρέλαιο είναι κατά πολύ παλαιότερη.

Ανάγεται στις αρχές του περασμένου αιώνα και ειδικότερα στην περίοδο που ακολουθεί τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και αυτό είναι λογικό, με δεδομένο τον ρόλο που διαδραμάτισε για την έκβαση της παγκόσμιας σύρραξης ο πετρελαϊκός παράγοντας.

Πολλοί έχουν μάλιστα παρεξηγήσει τον ρόλο αυτό ως αίτιο για το ξέσπασμα αυτού του παγκόσμιου πολέμου και πολύ περισσότερο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αν και κάτι τέτοιο, όπως επιχειρηματολογεί πειστικά και ο συγγραφέας του έργου, είναι πολύ δύσκολο να τεκμηριωθεί. Η εξέταση του ρόλου του πετρελαίου ως δυνητικής αιτίας διακρατικών συγκρούσεων, ιδίως μεταξύ των Μεγάλων Δυνάμεων, αλλά ο τρόπος με τον οποίο ο μεταξύ τους ανταγωνισμός διαμόρφωσε την παγκόσμια βιομηχανία και το σύστημα εμπορίας υδρογονανθράκων, αποτελεί τον βασικό αναλυτικό κορμό του επίτομου αυτού έργου, το οποίο είναι μοναδικό στο είδος του στην ελληνική βιβλιογραφία.
Ο συγγραφέας έχει πραγματικά εντρυφήσει όσο κανείς άλλος στο συγκεκριμένο αντικείμενο και έχει παράξει ένα πολύ πλούσια τεκμηριωμένο πόνημα για τη σχέση της ενέργειας με τη διεθνή ασφάλεια, κάτι σπάνιο ακόμη και σε επίπεδο διεθνούς βιβλιογραφίας. [...]

(από την εισαγωγή του Δρ. Χαρ. Παπασωτηρίου)

"Αυτό εδώ το βιβλίο θα διαβαστεί με μεγάλο ενδιαφέρον τόσο από έναν μέσο αναγνώστη όσο και από ανθρώπους περισσότερο εξειδικευμένους με το αντικείμενο: Ανθρώπους από την ακαδημαϊκή κοινότητα, τον πρακτικό χώρο των επιχειρήσεων, αλλά και την εξωτερική πολιτική. Ο ίδιος ο συγγραφέας, άλλωστε, έχει διανύσει μέχρι τώρα στον επαγγελματικό του βίο πορεία που τον έφερε και τον φέρνει σε άμεση τριβή με τους τρεις παραπάνω χώρους. Σπάνια βρίσκει κανείς έναν ειδικό που να έχει εργασθεί παράλληλα στο πανεπιστήμιο, στην αγορά και την πολιτική, πράγμα που τον κάνει να έχει σφαιρική γνώση στο συγκεκριμένο αντικείμενο."

(Κωστής Χατζηδάκης, Αντιπρόεδρος Ν.Δ., Βουλευτής Β' Αθηνών)

"Ο συγγραφέας έχει πραγματικά εντρυφήσει όσο κανείς άλλος στο συγκεκριμένο αντικείμενο και έχει παράξει ένα πολύ πλούσια τεκμηριωμένο πόνημα. Το έργο του δρα Τσακίρη αποτελεί πολύτιμη τομή στην ελληνική αλλά τολμώ να πω και διεθνή βιβλιογραφία για τα θέματα ενεργειακής ασφάλειας, γεωπολιτικής του πετρελαίου και διεθνούς πολιτικής οικονομίας των υδρογονανθράκων το οποίο μπορεί να διαβαστεί το ίδιο άνετα από φοιτητές, ερευνητές, διπλωμάτες, στρατιωτικούς και επιχειρηματίες του χώρου της ενέργειας. Τους το συνιστώ ανεπιφύλακτα."

Δρ. Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, Καθηγητής Στρατηγικών Σπουδών Παντείου Πανεπιστημίου και Πρόεδρος Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ) Παντείου Πανεπιστημίου)


Κριτικές - Παρουσιάσεις
Θάνος Ντόκος, Το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και η Ελλάδα, "Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα", 13.1.2019
Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)