Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Ευρετήριο των βυζαντινών τοιχογραφιών της Ελλάδος: Ιόνια νησιά

Ευρετήριο των βυζαντινών τοιχογραφιών της Ελλάδος: Ιόνια νησιάΠαναγιώτης Λ. Βοκοτόπουλος, Διαμάντω Ρηγάκου, Δημ. Δ. Τριανταφυλλόπουλος, Ιωάννης Π. Χουλιαράς

Ακαδημία Αθηνών, 2018
249 σελ.
ISBN 978-960-404-342-2, [Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή]
Τιμή € 80,00

"Δύο χρόνια μετά την κυκλοφορία του τόμου "Ανατολική Μακεδονία - Δυτική Θράκη" του Ευρετηρίου των Βυζαντινών Τοιχογραφιών της Ελλάδος, το Κέντρο Έρευνας της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης της Ακαδημίας Αθηνών ευρίσκεται στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσει τον τρίτο τόμο της σειράς, αφιερωμένο στα Νησιά του Ιονίου. Λίγα σχετικώς και σε κακή κατάσταση είναι τα κατάλοιπα της μεσοβυζαντινής και της παλαιολογείου μνημειακής ζωγραφικής στην περιοχή αυτή, τα οποία ανά τους αιώνες υπέστησαν μεγάλες καταστροφές από σεισμούς και άστοχες ανθρώπινες επεμβάσεις. Διασώζονται ωστόσο τοιχογραφίες που εξαρτώνται από σημαντικά καλλιτεχνικά κέντρα, όπως των Αγίων Ιάσωνος και Σωσιπάτρου στην Κέρκυρα, άλλες που τεκμηριώνουν την όσμωση της βυζαντινής και της δυτικής παραδόσεως (στην Οδηγήτρια της Λευκάδος) και μια ομάδα ταπεινών ναών στην Κέρκυρα, των οποίων η διακόσμηση έχει άμεση σχέση με την απέναντι ακτή της Απουλίας.

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες αρχές του Ευρετηρίου, περιλαμβάνεται ο γραπτός διάκοσμος όλων των ναών που χρονολογούνται μεταξύ 750 και 1500 μ.Χ., ασχέτως της εκτάσεως και της σημασίας του. Περισσότερα μνημεία διασώζει η Κέρκυρα, λιγότερα η Ζάκυνθος και η Λευκάδα, ενώ στην Κεφαλληνία υπάρχουν αρκετές εκκλησίες αλλά μικρών διαστάσεων και σε κατάσταση προχωρημένης ερειπώσεως. Δεν έχουν μέχρι σήμερα εντοπισθεί βυζαντινές τοιχογραφίες στην Ιθάκη, τους Παξούς και τα ελάσσονα νησιά...".

(Παναγιώτης Λ. Βοκοτόπουλος, από τον πρόλογο)

Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)