Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Η πολιτιστική πολιτική των ΟΤΑ ως παράγοντας περιφερειακής και κοινωνικής ανάπτυξης

Η πολιτιστική πολιτική των ΟΤΑ ως παράγοντας περιφερειακής και κοινωνικής ανάπτυξης


Η περίπτωση του Δήμου Ξάνθης

Γραμματική Στ. Παπάζογλου
επιμέλεια σειράς: Θεόδωρος Π. Φορτσάκης

Νομική Βιβλιοθήκη, 2019
376 σελ.
ISBN 978-960-622-745-5, [Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή]
Τιμή € 33,00

Aντικείμενο του βιβλίου "Η πολιτιστική πολιτική των ΟΤΑ ως παράγοντας περιφερειακής και κοινωνικής ανάπτυξης: Η περίπτωση του Δήμου Ξάνθης" είναι η μελέτη της οργάνωσης των πολιτιστικών δραστηριοτήτων των Δήμων, με την ανάδειξη γεγονότων, μεταβολών και προβληματισμών πάνω σε πολιτιστικά ζητήματα με κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές, χωροταξικές και περιφερειακές διαστάσεις.

Eιδικότερα, το βιβλίο μελετά την πολιτιστική πολιτική των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού και τον ρόλο της στην κοινωνική και περιφερειακή ανάπτυξη, όπως αυτή αναδύεται σε ένα Δήμο της Βόρειας Ελλάδας, στη Θράκη, τον Δήμο Ξάνθης. Πρόκειται για μια περιοχή με πολυπολιτισμικά χαρακτηριστικά όπου οι λαϊκές πολιτισμικές εκφράσεις όχι μόνο επιβιώνουν, αλλά αποτελούν αναπόσπαστα στοιχεία της ζωής των κατοίκων. Σκοπός του εγχειριδίου είναι η ανάδειξη των οικονομικών, κοινωνικών, πολιτικών και περιφερειακών διαστάσεων των πολιτιστικών ζητημάτων. Συγκεκριμένα, προσεγγίζεται διεξοδικά η εξέταση της βιώσιμης περιφερειακής ανάπτυξης και της αστικής αναζωογόνησης, η ευρωπαϊκή εμπειρία, η έρευνα της πολιτιστικής πολιτικής του Δήμου Ξάνθης και η διερεύνηση χρήσιμων εργαλείων δράσης.

Πρόκειται για πρωτότυπη μελέτη, που γίνεται για πρώτη φορά για ελληνικό Δήμο. Βασίζεται στην εφαρμογή του μοντέλου μέτρησης στατιστικών της UNESCO. Στο πλαίσιο της έρευνας, η συγγραφέας αξιοποίησε τα εργαλεία της ποιοτικής και ποσοτικής ανάλυσης, τις αρχές της επιστήμης της κοινωνικής πολιτικής, της περιφερειακής ανάπτυξης, της επικοινωνίας, των πολιτισμικών σπουδών, καθώς και τη σχετική βιβλιογραφία.

Η μελέτη διαρθρώνεται σε τρία μέρη. Στο πρώτο μέρος παρουσιάζεται το θεωρητικό πλαίσιο. Η συγγραφέας εξετάζει τις βασικές έννοιες, εστιάζει στην οικονομία του πολιτισμού, αναλύει τις πολιτικές κατευθύνσεις περιφερειακής ανάπτυξης της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και την άσκηση της περιφερειακής πολιτιστικής πολιτικής στη χώρα μας, επισημαίνοντας παράλληλα τις σχετικές μελέτες σε διεθνές επίπεδο. Στο δεύτερο μέρος αναπτύσσεται η πολιτιστική πολιτική του Δήμου Ξάνθης. Η συγγραφέας αναφέρεται στους στόχους και τη μεθοδολογία της εμπειρικής έρευνας, μελετά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Ξάνθης, αναλύει την πολιτιστική πολιτική, το περιβάλλον και γενικότερα την πολιτιστική εικόνα της περιοχής. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η επιτόπια έρευνα που διενήργησε η συγγραφέας για τις πολιτιστικές δράσεις του Δήμου Ξάνθης, αποτυπώνοντας και τον αντίκτυπό τους σε σχέση με τα εμπειρικά αποτελέσματα και τη βάση στατιστικών της UNESCO.

Στο τρίτο μέρος παρουσιάζονται οι προτάσεις και τα εργαλεία για μια επιτυχημένη πολιτιστική πολιτική από τον Δήμο Ξάνθης και διατυπώνονται τα συμπεράσματα της έρευνας από την ανάλυση ενός ελληνικού Δήμου.

Στο τέλος του πονήματος παρατίθεται πλήθος χρήσιμων παραρτημάτων, πινάκων, διαγραμμάτων και χαρτών, για την πληρέστερη τεκμηρίωση και κατανόηση της έρευνας, αλλά και για την περαιτέρω εμβάθυνση και επέκταση της προβληματικής που πραγματεύεται η μελέτη.

Η παρούσα μελέτη αναδεικνύει τη σημασία της τοπικής αυτοδιοίκησης στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των πολιτιστικών πολιτικών. Το ανά χείρας βιβλίο δύναται να αποτελέσει την αφορμή για την ανάπτυξη γόνιμου προβληματισμού σχετικού με το ρόλο της πολιτιστικής πολιτικής της τοπικής αυτοδιοίκησης στο πεδίο της κοινωνικής και περιφερειακής ανάπτυξης.

Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)