Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Η Ελλάδα σε γρήγορη ανάπτυξη

Η Ελλάδα σε γρήγορη ανάπτυξη


Πώς μπορεί η ελληνική οικονομία να επιτύχει βιώσιμη ανάπτυξη;

Συλλογικό έργο
μετάφραση: Ανδρέας Σοκοδήμος

Εκδόσεις Παπαζήση, 2019
392 σελ.
ISBN 978-960-02-3468-8, [Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή]
Τιμή € 29,68

Οι οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα επιδεινώθηκαν έντονα κατά την προηγούμενη δεκαετία και οι προοπτικές για την οικονομία παραμένουν ζοφερές. Προκειμένου να προσδιορίσει τι πρέπει να γίνει για να κινητοποιηθεί η ανάπτυξη, η μελέτη αυτή εκτίμησε τα πιθανά αποτελέσματα διαφόρων δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων, μεταξύ των οποίων αλλαγές στον ΦΠΑ, στον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, στον εταιρικό φόρο και αλλαγές στις συντάξεις. Διαπιστώνει δε ότι από μόνες τους ή σε συνδυασμό καμία από αυτές τις μεταρρυθμίσεις δεν θα οδηγήσει την Ελλάδα σε μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη.

Για να μετακινηθεί η οικονομία σε τροχιά υψηλότερης ανάπτυξης, πρέπει να χαλαρώσουν οι χρηματοδοτικοί περιορισμοί και να τονωθούν οι επενδύσεις. Χρειάζονται ξένες άμεσες επενδύσεις (ΞΑΕ) για να τονωθούν οι επενδύσεις, γεγονός που θα βοηθήσει τη στροφή της οικονομίας προς κλάδους με υψηλότερη ανάπτυξη και εξαγωγικές δυνατότητες. Οι εξαγωγικοί κλάδοι που υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα (αγροτικός τομέας και τουρισμός) δεν είναι κλάδοι για τους οποίους η παγκόσμια ζήτηση είναι δυναμική. Προκειμένου να αναπτυχθεί η οικονομία πρέπει να δημιουργηθούν άλλοι κλάδοι. Η έκθεση εντοπίζει τρεις κλάδους- την αεροναυπηγική, τη ναυπηγική και τον κλάδο μηχανημάτων και εξοπλισμού - για τους οποίους η Ελλάδα θα μπορούσε να προσελκύσει ΞΑΕ, να ανταγωνιστεί παγκοσμίως και να αυξήσει τις εξαγωγές της τονώνοντας την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Με την προσέλκυση ΞΑΕ η δημοσιονομική πολιτική γίνεται πιο αποτελεσματική. Η μελέτη αυτή δείχνει ότι μια αύξηση των ΞΑΕ που συνοδεύεται από μια συγκεκριμένη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)