Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Συμβολή στη μελέτη των επιστολών του Νικηφόρου Γρηγορά

Συμβολή στη μελέτη των επιστολών του Νικηφόρου ΓρηγοράΆννα Σκλαβενίτη

Κανάκη, 2019
456 σελ.
ISBN 978-960-6736-28-5, [Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή]
Τιμή € 26,50

Για τη Βυζαντινή αυτοκρατορία το πρώτο μισό του 14ου αι. είναι μια περίοδος πολιτικών αναταραχών, θεολογικών ερίδων και εδαφικής συρρίκνωσης, αλλά και μια εποχή Αναγέννησης των γραμμάτων. Επιφανείς λόγιοι παράγουν πλήθος χειρογράφων, στα οποία αντιγράφουν και υπομνηματίζουν έργα αρχαίων συγγραφέων ή εκπονούν δικά τους συγγράμματα, είτε για διδακτικούς, είτε για ερευνητικούς σκοπούς.

Λαμπρό παράδειγμα της λεγόμενης Παλαιολόγειας Αναγέννησης των γραμμάτων είναι ο Νικηφόρος Γρηγοράς (ca 1293-1360). Το πλούσιο επιστολογραφικό του έργο αποτελεί αντικείμενο μελέτης του παρόντος βιβλίου. Μέσα από αυτό διαπιστώνουμε τόσο την πρακτική, όσο και τη λογοτεχνική αξία των επιστολών για το βυζαντινό κόσμο, ενώ αντλούμε πληροφορίες για το διδακτήριο και το βιβλιογραφικό εργαστήριο του λογίου. Οι επιστολές του Γρηγορά μας επιτρέπουν να ανασυνθέσουμε την πορεία του βίου του και, προσπερνώντας τα λογοτεχνικά μοτίβα, να εξαγάγουμε ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την προσωπικότητα του και για την εποχή του. Από την άποψη αυτή, το παρόν πόνημα φιλοδοξεί να καταστεί ένα χρήσιμο εγχειρίδιο τόσο για τους μελετητές του έργου του Γρηγορά, όσο και για όλους όσοι ασχολούνται εν γένει με την Παλαιολόγεια περίοδο.

Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)