Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Αναστενάρια

Αναστενάρια


Η ακαΐα των πυροβατών: (Επιστημονική ερμηνεία της ακαΐας)

Ιάσων Ευαγγέλου

Λεξίτυπον, 2019
190 σελ.
ISBN 978-960-597-194-6, [Κυκλοφορεί]
Τιμή € 15,50

Υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι που οδήγησαν στην έκδοση αυτή. Ο πρώτος είναι η αύξηση του ενδιαφέροντος όλο και μεγαλύτερου αριθμού ανθρώπων για το φαινόμενο της πυροβασίας των Ελλήνων της Θράκης και της Μακεδονίας. Οι άνθρωποι αυτοί, επιστήμονες ή όχι, ντόπιοι ή αλλοδαποί έρχονται κάθε χρόνο (21 Μαΐου) στις περιοχές που βρίσκονται οι ρίζες και οι πηγές του εθίμου, διψασμένοι για να το ιδούν, να το θαυμάσουν και να το αποκρυπτογραφήσουν. Και οι περιοχές αυτές του Ελληνικού χώρου, είναι ένα αληθινό ορυχείο πολύτιμων λαογραφικών, εθνολογικών και ψυχοβιολογικών ευρημάτων, που δυστυχώς μένει ανεκμετάλλευτο απ’ τον ιδιοκτήτη του, ενώ επιχειρείται συστηματική εκμετάλλευση από τους γείτονες. Απόδειξη, ότι η Encyclopedia Americana International (1989 Edition) ενώ αναφέρει τους Βουλγάρους «Nistinares» δεν αναφέρει τους Έλληνες "Αναστενάρηδες".

Ο δεύτερος λόγος είναι η συγκέντρωση όλο και πιο νέων -συμπληρωματικών- στοιχείων, που αποβλέπουν στην επιστημονική ερμηνεία της ακαΐας των πυροβατών. Οι παλαιότερες "υπερφυσικές" εξηγήσεις αντικαθίστανται σήμερα από τις "ψυχοβιολογικές" ερμηνείες της επιστήμης, που επιχειρεί τη συστηματική σπουδή και απομυθοποίηση του φαινομένου.

Εξάλλου αντικειμενικός σκοπός αυτής της εργασίας, παραμένει το να παρακινήσει κι άλλους ερευνητές να εργαστούν σ’ αυτόν τον τομέα, και να φωτίσει ορισμένες όψεις της κρυμμένης αλήθειας που ενυπάρχει στο πανάρχαιο έθιμο.

***

A Greek writer, who also performed an experimental firewalk himself after witnessing the Anastenaria, arrived at the same conclusions: "The trial firewalk was completed successfully without ceremony, without icons, without faith, without ecstasy. Something natural, something well within the range of human possibilities has been wrapped up in mystery long enough" (Evangelou 1971:159). The force of these conclusions is to debunk the false claims of religion by exposing the Anastenaria to the hard, cold light of objective science.

Loring Danforth, 1989

(Firewalking an Religious Healing)
Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)