Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Ένας πολιτισμός ελευθερίας

Ένας πολιτισμός ελευθερίας


Η αρχαία Ελλάδα και οι απαρχές της Ευρώπης

Christian Meier
επιμέλεια: Δημήτρης Ι. Κυρτάτας
μετάφραση: Αννέτε Φωσβίνκελ

Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, 2019
388 σελ.
ISBN 978-618-5154-40-0, [Κυκλοφορεί]
Τιμή € 25,00

Στο έργο αυτό ο Christian Meier, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μονάχου, με απλή και φρέσκια γραφή προσπαθεί να κατανοήσει το "θαύμα" του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και τους παράγοντες που το δημιούργησαν: ήταν οι συμβιβασμοί, οι ισορροπίες, η γνώση και η έκφραση που κατέστησαν τους Έλληνες ικανούς να αντιμετωπίσουν προβλήματα, που άλλοι λαοί έλυναν εναποθέτοντας την εξουσία στα χέρια ενός ή ολίγων. Για μία και μοναδική φορά στην παγκόσμια ιστορία μια ολόκληρη κοινωνία αντιμετώπισε την πρόκληση να ισορροπήσει, να εδραιώσει και να ξεδιπλώσει -παρά τις απαιτήσεις που αυτή θέτει- την ελευθερία της, διαμορφώνοντας τελικά έναν πολιτισμό που εξακολουθεί να επηρεάζει την πολιτική και τον πολιτισμό στη σύγχρονη Ευρώπη και, γενικότερα, τον κόσμο.

Προλογίζοντας την έκδοση, ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και πρόεδρος του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, Κωνσταντίνος Αν. Τασούλας, επισημαίνει: "Η ελευθερία στην Ελλάδα δεν γεννήθηκε ως αντίδραση σε καταπίεση, αλλά ανέβλυσε ως κάτι περίπου φυσικό, ταυτισμένο με τον πολίτη-ιδιοκτήτη, έγινε τρόπος ζωής, τέχνης και πολιτικής, και αποτέλεσε τον πυρήνα της σπάνιας κληρονομιάς που συναντούμε σήμερα σε κάθε έκφανση του ευρωπαϊκού πολιτισμού".

Όπως σημειώνει στο επίμετρο του βιβλίου ο καθηγητής Δ. Ι. Κυρτάτας, "το βιβλίο του Κρίστιαν Μάιερ προσφέρεται ως πρόταση για στοχασμό και, ενδεχομένως, ερέθισμα για περαιτέρω έρευνα. Ερμηνεύει όψεις του αρχαϊκού ελληνικού παρελθόντος για την αξία που μπορούν να έχουν στη σημερινή κοινωνία που αγωνίζεται να διαχειριστεί και πάλι νέες καταστάσεις και νέες απαιτήσεις. Ιδίως στην Ευρώπη, που αμφιταλαντεύεται μεταξύ ενός πλήθους εθνών-κρατών και μιας συνομοσπονδίας με κοινή βασική νομοθεσία και κοινό νόμισμα. Οι αμφιταλαντεύσεις και οι αγωνίες της νέας Ευρώπης αποτυπώνονται στον πολιτισμό της, τον στοχασμό και τις τέχνες της με έναν τρόπο που, σύμφωνα με τον Μάιερ, οφείλει πάρα πολλά στα επιτεύγματα των αρχαίων Ελλήνων".

Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)