Βιβλίο
Θεσσαλονίκην, ου μ' εθέσπισεν
Αυτοβιογραφικά κείμενα

Ντίνος Χριστιανόπουλος
Εικονογράφηση: Νίκος Β. Νικολαΐδης
Θεσσαλονίκη
Ιανός
Αριθμός Έκδοσης: 2
2008
Ημερομηνία Πρώτης Έκδοσης: 1999
σ. 248
Σχήμα: 24χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-7771-32-2
Πρόσωπα
Εικονογράφηση: ΝΑΙ
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 20.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 14-10-2010)
Περίληψη:

Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος γράφει για την πόλη του, την Θεσσαλονίκη. Αρχίζοντας από τα παιδικά, τα εφηβικά και τα επόμενα χρόνια του. Η καταγωγή των γονιών του και η εγκατάστασή τους στη Θεσσαλονίκη. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου -αυτοβιογραφικά κείμενα το χαρακτηρίζει- καταγράφει ταυτόχρονα τη ζωή του στην μοιραία και αγαπημένη του πόλη, που όπως δήλωσε σε μια συνέντευξή του πριν από λίγο καιρό, "κόλλησε όπως το στρείδι στον βράχο".
Το βιβλίο, εξαντλημένο από καιρό, κυκλοφορεί σε δεύτερη, ξαναπλασμένη έκδοση, από τον ποιητή. Χωρισμένο σε είκοσι έξι ενότητες, τοποθετεί τη Θεσσαλονίκη στο κέντρο της ζωής και της τέχνης του, ξεκινώντας από τα παιδικά του χρόνια.
Το βιβλίο συνοδεύεται από σπάνιο φωτογραφικό υλικό από το αρχείο του ποιητή.

Μερικές από τις ενότητες του βιβλίου:
"Οι γονείς μου. Τα παιδικά μου χρόνια", "Πίσω απ' την Αγια- Σοφιά", "Μια παλιά συνέντευξη", "Φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης επί γερμανικής κατοχής", "Τα δύσκολα της κατακραυγής", "Βασίλης Χατζηανδρέου", "Αναμνήσεις από τα παλιά βιβλιοπωλεία της Θεσσαλονίκης", "Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης", "Σταυρούπολη, νυχτερινή μου πατρίδα", "Η οδός Δημητρίου Πολιορκητού", "Οι γάτες του σπιτιού μας", "Γεντί Κουλέ", "Σαράντα Εκκλησίες", "Σερραίοι φίλοι μου", "Πολυγυρινοί φίλοι μου" κ.ά.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Λευτέρης ΠαπαλεοντίουΛογοτεχνική αυτοβιογραφίαΠεριοδικό "Εντευκτήριο"109Μάιος 2016
Περικλής ΣφυρίδηςΚάποια συμπεράσματα/διδάγματα από την πεζογραφία του Ντίνου ΧριστιανόπουλουΠεριοδικό "Εμβόλιμον"65Καλοκαίρι-Φθινόπωρο 2012
Κωνσταντίνος B. ΜπούραςΟ Χριστιανόπουλος αυτοβιογραφούμενος"Ελευθεροτυπία"/ "Βιβλιοθήκη"59226/2/2010