Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Οι θεμελιωτές της δυτικής σκέψης

Οι θεμελιωτές της δυτικής σκέψης


Ένας διαχρονικός παραλληλισμός μεταξύ προσωκρατικού στοχασμού φιλοσοφίας και φυσικής επιστήμης

Κωνσταντίνος Ι. Βαμβακάς
επιμέλεια σειράς: Στέφανος Τραχανάς

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2001
624 σελ.
ISBN 960-524-130-7, ISBN-13 978-960-524-130-8, [Κυκλοφορεί]
Τιμή € 25,00

Δύο είναι οι κύριοι στόχοι τούτου του βιβλίου: Πρώτον, να καταστήσει τον σημερινό, σκεπτόμενο άνθρωπο κοινωνό της θεμελίωσης και ανέλιξης του ευρωπαϊκού στοχασμού, καθώς συμβαίνει η προσωκρατική σκέψη -καίτοι θεωρείται ως μια πραγματική επανάσταση του πνεύματος- να παραμένει άγνωστη στο ευρύτερο κοινό. Δεύτερον, να φωτίσει, ίσως για πρώτη φορά, εντονότερα και την επιστημονική διάσταση του έργου τους και να καταδείξει τη διαχρονική αξία του.
Παρακολουθώντας την συγκλονιστική ανέλιξη του προσωκρατικού στοχασμού, θα γνωρίσουμε τα θεμελιώδη ερωτήματα που θέτει και τις πρωταρχικές απαντήσεις που δίδει, μέσω ενός μοναδικού συνδυασμού ορθού λόγου, ενόρασης και παρατήρησης. Οι Προσωκρατικοί είναι αυτοί που π ρ ώ τ ο ι: ερμηνεύουν το σύμπαν ορθολογικά, μεταρσιώνοντας συγχρόνως τον άνθρωπο σε ελεύθερο και αποκλειστικά υπεύθυνο για τις πράξεις του άτομοΧ αναφέρονται στην ανθρώπινη συνείδηση, αποκλείοντας κάθε επέμβαση θείων ή υπερφυσικών δυνάμεωνΧ θέτουν τα καίρια ερωτήματα για το τι είναι «αλήθεια», ποιο είναι το βαθύτερο νόημα του «Είναι», τι σημαίνει «αλλαγή»Χ θεμελιώνουν την παράδοση της κριτικής -και όχι δογματικής- διερεύνησης, χωρίς την οποία δεν θα υπήρχε επιστήμηΧ υποδεικνύουν, τέλος, «νοητικά εργαλεία» προσέγγισης του φυσικού κόσμου, που χρησιμοποιούνται δημιουργικά μέχρι σήμερα, όπως είναι, π.χ., οικουμενική νομοτέλεια, ενότητα πίσω από τη φαινομενική πολλαπλότητα, μέτρον, ρυθμός, συμμετρία, αναλογία, τάξις, αναγωγή ποιότητας σε ποσότητα, συνένωση αντιθέτων εννοιών, συνεχές-διάκριτο, δυναμική ισορροπία, μαθηματικοποίηση της φύσης.
Η γνωριμία με τη σκέψη των Προσωκρατικών, πιστεύει ο συγγραφέας, θα μπορούσε να αποτελέσει, στην κρίσιμη καμπή που διέρχεται ο πολιτισμός μας, σημείο αναφοράς και επανεκτίμησης των αξιών και επαναπροσδιορισμού των στόχων του σύγχρονου ανθρώπου.

Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)