Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Πανελλήνια έρευνα βιβλιοπωλείων

Πανελλήνια έρευνα βιβλιοπωλείωνΣωκράτης Καμπουρόπουλος, Βανέσσα Φουντούλη
επιμέλεια: Νίκος Λέανδρος

Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, 1998
109 σελ.
ISBN 960-7894-13-8, ISBN-13 978-960-7894-13-7, [Εξαντλημένο]
Τιμή € 4,50

Η παρούσα "Πανελλήνια έρευνα βιβλιοπωλείων" διεξήχθη στο διάστημα Μαρτίου - Ιουλίου του 1997 και τα πρώτα αποτελέσματά της παρουσιάστηκαν στην έκθεση "Τα οικονομικά του βιβλίου στην Ελλάδα" τον Μάιο του 1998. Η έρευνα η οποία είναι απογραφικού τύπου, διεξήχθη σε συνεργασία με τις εταιρείες Alko και Martel. Βασίστηκε σε ένα σύνολο 2.332 βιβλιοπωλείων και βιβλιοχαρτοπωλείων. Για τη διεξαγωγή της χρησιμοποιήθηκε δομημένο ερωτηματολόγιο, το οποίο περιλαμβάνεται στο παράρτημα της παρούσας έκδοσης. Πραγματοποιήθηκαν τηλεφωνικές συνεντεύξεις σε όλες τις επιχειρήσεις και σε δεύτερο στάδιο ακολούθησαν προσωπικές συνεντεύξεις στις επιχειρήσεις με τις οποίες δεν υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία.
Ένα βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίστηκε κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας, είναι αυτό της ταξινόμησης των βιβλιοχαρτοπωλείων σε κατηγορίες, ανάλογα με το ποσοστό του τζίρου τους που προέρχεται από την πώληση βιβλίων, επιλογή η οποία ήταν ως ένα βαθμό προκαθορισμένη από τον τρόπο με τον οποίο τέθηκαν τα ερωτήματα της έρευνας. Η διάκριση των βιβλιοπωλείων σε "αμιγή", "μη αμιγή", "κατά κύριο λόγο βιβλιοπωλεία", κ.τ.λ., δεν ασχολείται λ.χ., με τον αριθμό και τη φύση των βιβλίων που διαθέτουν, το αν παρακολουθούν ή όχι την τρέχουσα εκδοτική παραγωγή, το βαθμό της οργάνωσής τους, καθώς και άλλα ποιοτικά κριτήρια όπως, λ.χ., την αισθητική του χώρου τους, το πόσο καλά γίνεται η εξυπηρέτηση των πελατών κ.τ.λ. Δεν απαπαντάει, δηλαδή, στο ερώτημα του προσδιορισμού του "σύγχρονου", ενημερωμένου βιβλιοπωλείου, μεταθέτοντας το βάρος της συζήτησης αυτής στον σχολιασμό και στην ερμηνεία των αποτελεσμάτων που έχει αποτυπώσει η έρευνα.

Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)