Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Ελληνική πειρατεία και κούρσος τον ΙΗ΄ αιώνα και μέχρι την Ελληνική Επανάσταση

Ελληνική πειρατεία και κούρσος τον ΙΗ' αιώνα και μέχρι την Ελληνική Επανάσταση


Βάσει των ελληνικών και γαλλικών αρχείων

Αλεξάνδρα Κραντονέλλη

Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 1998
383 σελ.
ISBN 960-05-0796-1, ISBN-13 978-960-05-0796-6, [Εξαντλημένο]
Τιμή € 30,95

Η Αλεξάνδρα Κραντονέλλη, Δρ. Φ., με τον παρόντα τόμο συμπληρώνει μία τριλογία ιστορίας της πειρατείας στους τετρακόσιους και πλέον χρόνους της Τουρκοκρατίας. Στον τόμο αυτό εξειδικεύει το θέμα στην εντατική πειρατεία και το κούρσος που άσκησαν οι Έλληνες τον ΙΗ΄ αιώνα και μέχρι την Ελληνική Επανάσταση.
Τρεις διεθνείς συγκυρίες επέτρεψαν στους Έλληνες να ασκήσουν επικερδώς τον ΙΗ΄ αιώνα όχι μόνον πειρατεία αλλά και κούρσος στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο. Έδρασαν έχοντας υψωμένη στα καΐκια τους και αργότερα στα καράβια τους ξένες σημαίες ισχυρών ευρωπαϊκών δυνάμεων. Η πρώτη είναι ο συνασπισμός των ευρωπαϊκών κρατών κατά της Γαλλίας και οι επιθέσεις φθοράς του γαλλικού εμπορίου και της εμπορικής ναυτιλίας της στην Ανατολική Μεσόγειο. Τότε οι εχθροί της Γαλλίας και συστηματικότερα οι Άγγλοι στρέφονται στους Έλληνες και τους προτρέπουν να γίνουν κουρσάροι υψώνοντας στα πλεούμενά τους την αγγλική σημαία. Η σύγκρουση Άγγλων και Γάλλων για την υπεροχή στις θάλασσες και την επικράτηση στις αποικίες επέτρεψαν στους Έλληνες να ασκήσουν επικερδώς το κούρσος στις ελληνικές θάλασσες κατά των γαλλικών εμπορικών πλοίων. Η δεύτερη είναι η πραγματοποίηση των επεκτακτικών βλέψεων της Ρωσίας εις βάρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Για να επιτύχει τα σχέδιά της στο διάστημα των τριων ρωσοτουρκικών πολέμων η Αικατερίνη Β΄ και οι διάδοχοί της στρέφονται στους ορθοδόξους Έλληνες, τους ραγιάδες και τους υπηκόους της Βενετικής Δημοκρατίας. Τους προτρέπουν να ασκήσουν καταδρομές κατά των Τούρκων υψώνοντας τη ρωσική σημαία. Οι Έλληνες ξεσηκώνονται αλλά γίνονται ασύδοτοι. Προχωρούν σε αρπαγές σε βάρος ξένων και ελληνικών πλοίων. Με τη συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή του 1774 η Ρωσία παρέχει άσυλο σε χιλιάδες έλληνες νησιώτες αλλά και έμμεσα επιτρέπει εύκολα τη χορήγηση της ρωσικής υπηκοότητας στους έλληνες πλοιοκτήτες που μπορούν να ταξιδεύουν ασφαλώς με ρωσική σημαία. Η τρίτη είναι η Γαλλική Επανάσταση, οι ναπολεόντειοι πόλεμοι και ο αγγλικός αποκλεισμός των παραλίων της Δυτικής Μεσογείου.
Οι Έλληνες αξιοποίησαν τη ναυτική πείρα τους και τα συσσωρευμένα κέρδη τους από την πειρατεία, το κούρσος, το νόμιμο εμπόριο και το λαθρεμπόριο για να κατασκευάσουν μεγαλύτερα ιστιοφόρα. Χρησιμοποίησαν την οικεία σ' αυτούς μέθοδο των πειρατικών επιθέσεων και ελιγμών για να διασπάσουν τον αγγλικό αποκλεισμό και να πετύχουν κέρδη επισιτίζοντας τα αποκλεισμένα παράλια. Οι Έλληνες δεν ήταν λαός πειρατών. Ήταν λαός ναυτικών και εμπόρων. Για να επιζήσουν χρησιμοποίησαν πολλά μέσα. Ένα από αυτά ήταν η πειρατεία.

Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)