Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Η πόλη στην πρώιμη Αναγέννηση

Η πόλη στην πρώιμη ΑναγέννησηDonatella Calabi
μετάφραση: Σπύρος Παρίτσης, Δήμητρα Δότση
επιμέλεια: Έφη Παφίλη

Σαββάλας, 2004
191 σελ.
ISBN 960-423-078-6, ISBN-13 978-960-423-078-5, [Κυκλοφορεί]
Τιμή € 9,70

Η μελέτη αυτή πραγματεύεται την εξέλιξη της ευρωπαϊκής πόλης κατά το 15ο ως τις αρχές του 16ου αιώνα, μια εποχή πλούσια σε ανανεωτικά στοιχεία και πειραματισμούς. Επικεντρώνεται στη σχέση του αστικού χώρου με τις υπάρχουσες αρχιτεκτονικές μορφές. Αναφέρει τις οικονομικές, πολιτικές και πολιτιστικές συνθήκες που οδήγησαν στη μετατροπή των οικισμών και στη χάραξη του οδικού δικτύου. Η εποχή που ακολουθεί είναι μια περίοδος επιβεβαίωσης, εδραίωσης και εξωραϊσμού των αρχιτεκτονημάτων.
Υπερβαίνει τα όρια της ιστοριογραφίας και δεν περιορίζεται στις ημερομηνίες των θεσμικών αλλαγών. Εισηγείται επίσης τη θέση, ότι οι απαρχές της σύγχρονης πόλης ταυτίζονται με μια περίοδο κατά την οποία η γνώση, τα διοικητικά όργανα, οι απόψεις για την ιδανική αντιπροσώπευση, τα πολιτικά πρόσωπα που δρουν στην πόλη ανανεώνονται με γρήγορο ρυθμό και ανήκουν σε μεγάλο βαθμό στην επόμενη περίοδο. Εν κατακλείδι τοποθετεί την πόλη του 15ου αιώνα σε "μια μακρά αναγεννησιακή περίοδο".
Το βιβλίο λοιπόν έχει τη μορφή ενός ψηφιδωτού, αλλά δεν επιδιώκει να αποτελέσει μια εξελικτική ιστορία. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζεται στις περιόδους ρήξης, όπου νέα μέσα και νέοι κανόνες οριοθετούνται και δραστηριοποιούνται.
Μέσα από μια σειρά παραδειγμάτων το βιβλίο αυτό διηγείται ένα γεγονός: αυτό της γένεσης και των πρώτων εκδηλώσεων της σύγχρονης πόλης.

Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)