Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Αρχαία σημάδια μέσα στο τοπίο τους

Αρχαία σημάδια μέσα στο τοπίο τουςΜαρία Μπελογιάννη
φωτογράφιση: Ντόρα Μηναΐδη, Μαρία Φακίδη

Εκδόσεις Πατάκη, 2004
488 σελ.
ISBN 960-16-1106-1, ISBN-13 978-960-16-1106-8, [Κυκλοφορεί]
Τιμή € 39,00

[...] Το ασκημένο μάτι στο φακό της Ντόρας Μηναΐδη και της Μαρίας Φακίδη, μετά την περιδιάβαση στην Ελλάδα της διασποράς, ήταν καιρός να κατασταλάξει και στο κέντρο της. Κι εδώ πια κύριο θέμα δεν είναι τα μνημεία, αλλά ο τόπος. Τόπος περίκλειστος από βουνά, χώρος με ανοιχτούς ορίζοντες στις θάλασσες. Ο φακός δε στρέφεται οικολογικά στο περιβάλλον, κι ούτε ακόμη προσκολλάται στη γραφικότητα μιας τοπιογραφίας. Ένα πεύκο που γέρνει στο Μενελάειο σεβίζει σ' ένα παμπάλαιο ιερό. Κάποια αμπέλια στη Νεμέα σαν να φύτρωσαν για το κρασί στο πανηγύρι κάποιου Δία. Η δειγματοληπτική αναφορά δεν αποδίδει την ιδιάζουσα σημασία μιας λεπτομέρειας, ούτε την ενοποίηση του μνημείου με τον τόπο. Τα μάρμαρα αναπνέουν, είτε κείτονται συντριμμένα στο ξερό χώμα, είτε διάσπαρτα μέλη στη νοτισμένη βλάστηση κάποιων αγρών. Ένας περιηγητής φακός αποτυπώνει τη μια στιγμή και την άλλη, κι η μια με την άλλη εικόνα οδηγούν σε μια προσπάθεια ηρακλείτειας σύνθεσης του όλου απ' τις αντιθέσεις.
Το αρχαιολογικό κείμενο της Μαρίας Μπελογιάννη για τις ελληνικές γεωφυσικές ενότητες της Αττικής, της Πελοποννήσου, της Κεντρικής Ελλάδας, της Θράκης και της νησιώτικης Ελλάδας, πυκνό όσο κι οι ιστορικές μνήμες, προσθέτει στην εικόνα το υπόβαθρο της γνώσης. Και η όποια γνώση αποκρυσταλλώνεται σε μια ματιά, σε μιαν εικόνα. Η εικόνα στέκεται επιβλητική στο θρόνο της, προκλητική, σαν να διαγράφεται το περίγραμμα της φυσιογνωμίας ενός παλλόμενου σώματος. Σαν πρόσκληση επίσκεψης στα μνημεία, πρόσκληση κοινωνίας με το χώρο τους.
(από τον πρόλογο του βιβλίου)

Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)