Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών

Η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών


Πρόγραμμα Μελίνα - Εκπαίδευση και πολιτισμός

Δημήτρης Βεργίδης, Δανάη Βαϊκούση

Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και Νέα Γενιάς
Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων - Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς
Υπουργείο Πολιτισμού
Γενική Γραμματεία Εκπαίδευσης Ενηλίκων-Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων
2003
214 σελ.
ISBN 960-8063-81-7, ISBN-13 978-960-8063-81-5, [Κυκλοφορεί]

Ήδη από το 1990, το υπουργείο Παιδείας ενεργοποιήθηκε για τη βελτίωση της αισθητικής αγωγής στο δημοτικό σχολείο, με την εκπόνηση αναλυτικών προγραμμάτων και την έκδοση ειδικών βιβλίων για τους δασκάλους. Οι ενέργειες αυτές όμως, δεν φαίνεται να αναβάθμισαν σε σημαντικό βαθμό το μάθημα της αισθητικής αγωγής στα σχολεία.
Παράλληλα, η πολιτική ηγεσία των υπουργείων Πολιτισμού και Παιδείας στις συνόδους των αντίστοιχων υπουργών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης το Νοέμβριο του 1993 και στη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας (Ιανουάριος-Ιούνιος 1994) προέβαλε την ιδέα-πρόταση για την εκπόνηση συγκεκριμένου προγράμματος ανάπτυξης του πολιτισμού στην εκπαίδευση. Η επεξεργασία αυτής της ιδέας-πρότασης απότο Υπουργείο Παιδείας στηρίχθηκε στην κριτική του θεσμοθετημένου σχολείου και στην παραδοχή των ορίων των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων. Στην εισηγητική έκθεση του προγράμματος με τίτλο "Εκπαίδευση και πολιτισμός" τονίζεται:
"Οι εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις των τελευταίων δεκαετιών δεν έδωσαν στο ελληνικό σχολείο το πνεύμα του σύγχρονου και δυναμικού σχολείου που στόχευαν. Κι αυτό πέρα από τις προθέσεις των εμπνευστών τους.
Τα αναλυτικά προγράμματα και τα σχολικά εγχειρίδια είναι αλήθεια πως ανανεώθηκαν. Η αίσθηση όμως που τελικά ο μαθητής αποκομίζει από τη δωδεκάχρονη σχολική εμπειρία του, φαίνεται να είναι εκείνη ενός πολύπλευρου βομβαρδισμού πληροφοριών, που ασύνδετες μεταξύ τους και χωρίς το αναγκαίο υπόβαθρο ζωντανών αξιών, μοιραία οδηγούν στη στείρα και χωρίς δημιουργική διέξοδο εκπαίδευση.
Αντικειμενικός στόχος του μαθητή επομένως αναδεικνύεται, το να γίνει ικανός να παρακολουθήσει την αμέσως ανώτερη βαθμίδα. Ένας τέτοιος στόχος όμως δεν μπορεί να έχει ποιότητα και αισθητική, σαφώς δεν ελκύει διδάσκοντες και διδασκόμενους, συχνότατα δε προσβάλλει και υποτιμά έννοιες και αξίες". [...]
[...]Το "Πρόγραμμα Μελίνα-Εκπαίδευση και πολιτισμός" αποτελεί κατά κύριο λόγο πρόγραμμα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών. Όμως οι δράσεις του Προγράμματος δεν είναι επιμορφωτικά σεμινάρια, αντίστοιχα με αυτά που πραγματοποιούνται στα Π.Ε.Κ. Το "Πρόγραμμα Μελίνα-Εκπαίδευση και πολιτισμός" διαφοροποιείται όχι μόνο ως προς τις επιμορφωτικές πρακτικές και το περιεχόμενο της επιμόρφωσης, αλλά και ως προς το νόημα που προσδίδεται στην επιμόρφωση.[...]
(Από την εισαγωγή του βιβλίου)

Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)