Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Το υμνογραφικό έργο του Μάρκου Ευγενικού

Το υμνογραφικό έργο του Μάρκου ΕυγενικούΕβελίνα Μίνεβα

Κανάκη, 2004
693 σελ.
ISBN 960-7420-82-9, ISBN-13 978-960-7420-82-4, [Κυκλοφορεί]
Τιμή € 33,76

Το βιβλίο αυτό αποτελεί την πρώτη κριτική έκδοση όλων των σωζόμενων υμνογραφικών έργων του γνωστού υστεροβυζαντινού λογίου Μάρκου Ευγενικού, μητροπολίτη Εφέσου (1394/5-1446). Τα περισσότερα από τα έργα αυτά παραδίδονται από τον σπουδαιότερο διασωθέντα αυτόγραφο κώδικα του συγγραφέα, ο οποίος περιγράφεται, επίσης για πρώτη φορά, λεπτομερώς.
Τα ποιητικά έργα του Μάρκου Ευγενικού διακρίνονται για τις εύστοχες παρατηρήσεις, τη βαθειά γνώση και την εμπειρία του για τα θέματα στα οποία αναφέρεται. Προσφέρουν ακόμη άγνωστα και ενδιαφέροντα στοιχεία για γεγονότα που έζησε από κοντά, όπως την πολιορκία της Κωνσταντινούπολης από τον Μουράτ Β' το 1422, για σημαίνοντα πρόσωπα της εποχής, όπως τον αυτοκράτορα Ιωάννη Η' Παλαιολόγο, τους πατριάρχες Ευθύμιο Β' και Ιωσήφ Β', για ορισμένα μνημεία της Κωνσταντινούπολης, όπως τη Μονή Οδηγών και την Αγία Σοφία, καθώς και για την λατρεία κάποιων αγίων, όπως της αγίας Θεοδοσίας της Κωνσταντινούπολης, της αγίας Παρασκευής των Επιβατών, του αγίου Συμεών του Μεταφραστού, του αγίου Ιακώβου του Πέρση κ.ά. Είναι ακόμη ενδεικτικά για τη στάση του λογίου απέναντι στα επίκαιρα θέματα της κοινωνικής και πνευματικής ζωής και τις τελευταίες δεκαετίες της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, όπως την Ένωση των Εκκλησιών και την επέλαση των Τούρκων. Σύμφωνα με αυτά η εξέταση των υμνογραφικών έργων του Μάρκου Ευγενικού συμβάλλει σημαντικά στο να σχηματισθεί μία ολοκληρωμένη, πολυδιάστατη και απαλλαγμένη από στερεότυπα εικόνα της προσωπικότητάς του και αποδεικνύει ότι και στο Ύστερο Βυζάντιο η παράδοση της Υμνογραφίας ήταν ζωντανή και παρήγαγε ακόμα αξιόλογους καρπούς.

Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)