Βιβλίο
Η Δεύτερη Διακήρυξη της Αβάνας
Μαζί με την πρώτη διακήρυξη: Το μανιφέστο της Κούβας του 1962 για τον επαναστατικό αγώνα στην αμερικανική ήπειρο

Επιμέλεια: Μπάμπης Μισαηλίδης
Αθήνα
Διεθνές Βήμα
1997
σ. 55
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-85505-2-0
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: The second declaration of Havan
Κυκλοφορεί
Τιμή: 3.05€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 27-09-2006)
Περίληψη:

"Τι κρύβεται πίσω από το μίσος των Γιάνκη προς την κουβανική επανάσταση; Πώς μπορεί λογικά να εξηγηθεί; Ο φόβος είναι η αιτία. Ο φόβος ότι οι καταληστευμένοι λαοί της ηπείρου θ' αρπάξουν τα όπλα των καταπιεστών τους και, όπως η Κούβα, θα διακηρύξουν ότι είναι ελεύθεροι λαοί της αμερικανικής ηπείρου" (Δεύτερη Διακήρυξη της Αβάνας, 4 Φεβρουαρίου 1962).
Το 1962 οι εργάτες και αγρότες που πραγματοποίησαν τη σοσιαλιστική επανάσταση στην Κούβα αρνήθηκαν να υποκύψουν μπροστά στις στρατιωτικές, οικονομικές και πολιτικές επιθέσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Αντίθετα, πρόβαλαν το ισχυρό παράδειγμα της κουβανικής επανάστασης ως το δρόμο προς τα εμπρός για τους καταπιεσμένους και εκμεταλλευόμενους ανθρώπους ολόκληρης της Λατινικής Αμερικής.
Τη σφοδρή τους καταγγελία της ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας διάβασε ο Φιντέλ Κάστρο σε μια μαζική συγκέντρωση ενός εκατομμυρίου ανθρώπων στην Πλατεία της Επανάστασης στην Αβάνα. Σήμερα αυτή η καταγγελία διατηρεί όλη την ισχύ της ως μανιφέστο επαναστατικού αγώνα για τους εργαζομένους ανά τον κόσμο.