Βιβλίο
Φλωρεντία: Παλάτσο Πίτι

Συλλογικό έργο
Επιμέλεια: Silvestra Bietoletti
Μετάφραση: Νίκη Μαρκέτου
Ευθύνη Σειράς: Διονυσία Στεφανοπούλου
Αθήνα
Έθνος
Αριθμός Έκδοσης: 1
2007
σ. 160
Σχήμα: 22χ18
Δέσιμο: Σκληρό εξώφυλλο
Γλώσσα πρωτοτύπου: ιταλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Palazzo Pitti
Μεγάλα Μουσεία 17
Σημειώσεις: Copyright: Mondadori Electa S.p.a., Milano, 2006. Καλλιτεχνική επιμέλεια: Dario Tagliabue. Εισαγωγή: Marco Carminati. Χορηγός: Τράπεζα Κύπρου. Διανεμήθηκε μαζί με την εφημερίδα "Έθνος της Κυριακής" στις 7.1.2007. Απαγορεύεται η μεταπώληση & εν γένει εκμετάλλευση χωρίς την άδεια της εκδότριας εταιρείας, Πήγασος Εκδοτική ΑΕ.
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Εξαντλημένο
Περίληψη:

Πυρήνα του Παλάτσο Πίτι στη Φλωρεντία αποτέλεσε ένα πλούσιο αναγεννησιακό μέγαρο του 15ου αιώνα όχι πολύ μακριά από τον Άρνο. Σιγά σιγά επεκτάθηκε, μέχρι να γίνει, στην ύστερη Αναγέννηση και την εποχή του μπαρόκ, μια ηγεμονική κατοικία με θέα στους μεγαλοπρεπείς κήπους του Μπόμπολι. Εδώ κατοίκησαν τρεις δυναστείες που σημάδεψαν την ιστορία της Ιταλίας: των Μεδίκων, της Λορένης και της Σαβοΐας. Λίγοι μουσειακοί χώροι είναι εξίσου πολυτελείς και εντυπωσιακοί. Οι συλλογές φιλοξενούνται σε ιστορικά κτίρια που διακοσμούνται με επιβλητικές νωπογραφίες, εξαιρετική μαρτυρία της ανανεωμένης καλαισθησίας, την οποία αποκαλύπτουν επίσης οι πολύτιμες συλλογές χρυσών αντικειμένων, κοσμημάτων, σκευών και επίπλων που εκτίθενται στο Μουσείο Αργυροχοΐας.
Η Γκαλερία Παλατίνα είναι η καρδιά του παλατιού και τα έργα που στεγάζει αποτελούν αντιπροσωπευτικό παράδειγμα ηγεμονικής συλλογής του17ου και του 18ου αιώνα. Σε ένα μαγευτικό περιβάλλον με υπέροχες νωπογραφίες, φιλοξενεί έπιπλα και γλυπτά, καθώς και σημαντικότατους πίνακες της Αναγέννησης από τη Φλωρεντία και τη Βενετία. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν "Η Παναγία με την πολυθρόνα" και "Η γυναίκα με το πέπλο του Ραφαήλ" , αλλά και ένας σημαντικός αριθμός γοητευτικών έργων του Τιτσιάνο. Το καλλιτεχνικό ευρωπαϊκό πανόραμα, όσον αφορά τον 17ο αιώνα, προτείνει τους έντονα ρεαλιστικούς πίνακες του Καραβάτζο και της Αρτεμισίας Τζεντιλέσκι και την ίσως σημαντικότερη συλλογή ξένων πινάκων στην Ιταλία, με αριστουργήματα των Ρούμπενς, Βαν Ντάικ και Μουρίγιο.
Στην Πινακοθήκη Μοντέρνας Τέχνης, σε αδιάλειπτη συνέχεια με τη ζωγραφική παράδοση των προηγούμενων αιώνων, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει την ιταλική τέχνη από το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, που περιλαμβάνει μια σημαντική ομάδα έργων με την τεχνοτροπία των μακιαγιόλι, και τα έργα των αρχών του 20ου αιώνα.